Moerland Makelaardij is nu bijna een kwart eeuw actief, waarvan alweer tien jaar op Tussen Meer 286, aan de kruising. Een veel betere locatie kan het kantoor zich haast niet wensen: tram 17 stopt pal voor de deur en voor het verkeerslicht wachtende automobilisten kunnen de etalage niet missen en zien de naam groot op de gevel staan. Een naam die veel inwoners van Amsterdam Nieuw-West dan ook goed kennen.

Door: Evert-Jan Pol

Op hun beurt kennen Hans Moerland en zijn medewerkers dit gebied goed. “We wonen hier allemaal”, vertelt de makelaar. “We weten wat er lokaal allemaal gebeurt, en daar kun je dan specifiek op ingaan.” Zaina Benmbarek, kandidaat registermakelaar en taxateur vult aan: “We kunnen ook meer vertellen over de omgeving, wat voor scholen en voorzieningen er zijn en hoe het staat met de leefbaarheid”.

Hans Moerland startte zijn makelaarskantoor in 1992; volgend jaar is er dus een jubileum te vieren (“Daar staan we zeker bij stil”).  Sinds het begin hebben Moerland en zijn collega’s verschillende kanten van de woningmarkt gezien. Tijdens de crisis was er meer aanbod dan vraag en nu is het juist weer andersom. Moerland merkt dat woningen weer vrij snel van eigenaar wisselen. Dit komt onder meer door de lage rente, die ervoor zorgt dat de consument lage lasten heeft.

De aantrekkende markt heeft ook gevolgen voor de prijzen. Die stijgen omdat er weer meer inschrijvingen zijn, vooral in de lagere prijsklassen.

Hypotheekshop

Staand v.l.n.r.: Hans Moerland en hypotheekadviseur Ferry Sprenkeling. Zittend v.l.n.r.: Zaina Benmbarek, office manager Angela Hardoar en Yvonne van Wattingen, gecertificeerd makelaar en taxateur oz RMT. Foto: Evert-Jan Pol.

Staand v.l.n.r.: Hans Moerland en hypotheekadviseur Ferry Sprenkeling. Zittend v.l.n.r.: Zaina Benmbarek, office manager Angela Hardoar en Yvonne van Wattingen, gecertificeerd makelaar en taxateur oz RMT. Foto: Evert-Jan Pol.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat steeds meer mensen een woning kopen als belegging en als aanvulling op hun inkomen of pensioen. “Vaak wonen ze hier niet eens”, vertelt Zaina. En soms kopen ook ouders een huis voor hun in Amsterdam studerende kinderen. Wat ook de reden is om een huis te kopen, financiering is altijd nodig. En daarvoor is de consument ook aan het goede adres bij het kantoor van Moerland, dankzij de samenwerking met de Hypotheekshop.

Hans Moerland: “Mensen die hier binnenkomen, weten vaak niet wat ze kunnen financieren. Wij verwijzen hen dan door naar de Hypotheekshop. Wie bij ons een woning koopt, kan daar een hypotheekadvies krijgen tegen een gereduceerd tarief. Dus dat is aantrekkelijk voor alle partijen.”

We denken graag met de klant mee”, vertelt Zaina. “En persoonlijk contact met onze opdrachtgevers vinden we heel belangrijk.” De consument stelt dit op prijs, want die waardeert Moerland Makelaardij gemiddeld met een 8,8. Duidelijkheid staat bij Moerland Makelaardij ook hoog in het vaandel. “Er zijn geen kosten achteraf. En als een van de weinige makelaarskantoren vermelden wij onze tarieven op de website. We houden van transparantie.”

Moerland Makelaardij, Tussen Meer 286, Amsterdam, (020) 610 33 66, info@moerland.nl, www.moerland.nl. Moerland Makelaardij heeft ook een woningaanbod op de site www.langswater.com.