De gemeente Amsterdam verandert de uitgifte van zelfbouwkavels voor individuele zelfbouw. In plaats van het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ worden volgnummers door middel van loting toegekend. Dit is de uitkomst van een uitgebreide evaluatie.

Zelfbouwmarkt

18676In 2011 organiseerde de gemeente Amsterdam voor het eerst de zelfbouwmarkt. Zelf een huis bouwen is altijd populair geweest. Op een woningmarkt waar meer vraag dan aanbod is en de huizenprijzen stijgen biedt zelfbouw de kans om betaalbaar een droomhuis te realiseren. De populariteit van zelfbouw nam flink toe afgelopen jaren en had wekenlange wachtrijen voorafgaand aan de zelfbouwmarkt tot gevolg.

Loting

Omdat de belangstelling steeds groter wordt en wachtrijen toenemen heeft de gemeente Amsterdam de uitgifte van zelfbouwkavels voor individuele zelfbouw geëvalueerd. Onderdeel van de evaluatie is een enquête onder belangstellenden in zelfbouw. Uit de enquête blijkt dat veel van de ondervraagden voorstander zijn van loting van uitgiftenummers. Het college honoreert deze wens.

Woonplicht

Uit de evaluatie blijkt ook dat het aantal zelfbouwers dat meerdere kavels in het bezit heeft elk jaar toeneemt. Om ervoor te zorgen dat zelfbouwkavels terecht komen bij personen die ook daadwerkelijk de woning gaan bewonen en speculatie tegen te gaan, scherpt het college de regels aan door een woonplicht in de contracten op te nemen.

Zelfbouwaanbod 2016

In de loop van 2016 maakt de gemeente Amsterdam het zelfbouwaanbod 2016 bekend. De zelfbouwkavels komen op de website www.amsterdam.nl/zelfbouw te staan en worden gepresenteerd op de zelfbouwmarkt.

Bron/Foto: Gemeente Amsterdam