West Beach Filmfestival 2009

De beste internetfilmpjes van Nieuw West


Geuzenveld/Slotermeer Niet alleen krijgt u tijdens het West Beach Filmfestival op het terrein van het Sloterparkbad diverse mooie films te zien. Ook het voorprogramma kent een verscheidenheid aan filmgerelateerde vertoningen. Vorige week donderdag ging aan de hoofdfilm ‘West Side Story’ de prijsuitreiking van de beste internetfilmpjes over Nieuw West vooraf.Film aan de Sloterplas dit keer binnen vanwege het slechte weer

Deze Westbeach Internet Filmprijzen (WIF) is een initiatief van de filmliefhebbende CreAmClub  


Shirley Brandeis


Hele kleine filmpjes zijn het. Mini-documentaires. Op internet geplaatst door Nieuw West-kenners/bewoners die hiermee willen laten zien wat er in de buurt gebeurt. “De filmpjes geven goed weer hoe verschillende bewoners totaal verschillende onderwerpen op hun eigen manier visualiseren,” vertelt Theo Haring van het culturele platform de CreAmClub. “Veel filmpjes bevatten dan ook uniek beeldmateriaal van uiteenlopende evenementen op het gebied van bijvoorbeeld cultuur, sport of vrije tijdsbesteding. Volgens ons hebben deze filmpjes een grote sociaal-culturele documentaire waarde.” En dat is een aanmoediging, een prijs dus, waard.


Dramatisch

Dit jaar (WIF is sinds 2008 een jaarlijks terugkerende uitreiking) werden drie filmpjes voorgedragen voor de WIF-prijzen en door wethouder Tys De Ruijter donderdagavond geerd. Twee van deze in de categorie allround, waaronder een filmpje over de sloop van de Pius X kerk in Slotervaart. Theo: “De sloop is dramatisch in beeld gebracht. De sloopmachine lijkt wel een reuzensprinkhaan die als een bijbelse plaag de kerk oppeuzelt.” Ook een allround prijs was er voor een filmpje over bewoners die op ludieke wijze actie voeren voor het behoud van de bomen voor hun deur aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Theo: “De journaliste van de Westerpost gebruikt sinds een half jaar ook dit medium te zien op You Tube onder  ‘dewesterpost’- naast haar artikelen. Film als nieuwsmedium is een goed idee.” De Pro-trofee (voor professionals) ging naar een filmpje over het Stedelijk Museum in Nieuw West, waarin de voorbereidingen van de Kunstmanifestatie ‘de kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman’ in de Lodewijk van Deysselstraat worden belicht. Theo: “Een goed informatief filmpje, vandaar een prijs.”


Knipoog

Film is een belangrijk medium, vindt kunstenaar/vormgever Theo Haring, die samen met zijn vrouw en interieurarchitect Irene Kopp de stichting CreAmClub runt. “Een film kan tot de verbeelding spreken, je confronteren met een andere cultuur, een aangrijpend verhaal vertellen, kortom het kan je op een vrij directe en toegankelijke manier verrijken.” Reden ook om twee jaar geleden te starten met een maandelijkse filmvertoning in eigen Cinema CC aan de Henk Hienschstraat 40 in Slotermeer. Een van de favorieten van het kunstenaarsduo is de West Side Story, die dan ook na afloop van de prijsuitreiking als hoofdfilm van het West Beach Filmfestival op het programma stond. “Als knipoog naar de jaren vijftig waarin de Westelijke Tuinsteden zijn gebouwd.”


Zie ook www.creamclub.nl.


West Beach Filmfestival wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Nog tot en met 19 september is er iedere donderdag, vrijdag en zaterdag film in de openluchtbioscoop op het terrein van het Sloterparkbad. Voor het programma, zie www.westbeachfilmfestival.nl. 

Doorsturen  Print