www.geheugenvanwest.nl


Duizend verhalen!


Nieuw-West – Wat in 2004 begon met één verhaal (getiteld 'Niet alles was nieuw') groeide in zes jaar tijd uit tot een website met honderden verhalen. Deze maand duizend, om precies te zijn. En dus was het feest voor Het Geheugen van West. Een moment om terug te kijken op zes jaar Geheugen met huidige en vroegere medewerkers. “Zelfs in Ushuaia - de meest zuidelijke stad ter wereld – bekeek ik de statistieken!”


Shirley Brandeis


Niets moest Bert Cramer van de nieuwbouw ten westen van de ringdijk weten. Die desolate tuinsteden waar nauwelijks een tram of bus kwam, waar nog geen winkels waren en waar regen en wind vrij spel hadden. Vijftig jaar later woont hij er en met plezier. “Ik heb mijn hart aan de tuinsteden verpand.” Dit verhaal was het eerste dat verscheen op www.geheugenvanwest.nl. Het was 30 maart 2004 en toenmalig portefeuillehouder Anton Ederveen (stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer) was de eerste bezoeker van de site. Ederveen was ook een van de aanjagers van het project, dat uiteindelijk door Juriaan Otto werd uitgevoerd.


Bijna overleden

“Wow, duizend!” is Otto’s eerste reactie op het heugelijk nieuws dat ‘zijn kindje’ volwassen is geworden. Inmiddels is Otto vader van een echt kindje (een zoon van tweeënhalf) en werkt hij voor zichzelf, onder andere op sociaal-maatschappelijk gebied. Otto: “Ik kreeg van Martien Kuitenbrouwer, nu stadsdeelvoorzitter in Westerpark, en Cor van Drongelen van Stichting De Brug in 2004 de vrije hand en heb een jaar lang alles gedaan wat maar in me op kwam om de website te laten groeien. Ik weet nog dat ik al blij was als ik in één week twee verhalen op de site kon plaatsen. In dat tempo zouden we pas na tien jaar de duizend hebben gehaald.

Nu in een krappe zes jaar!” De blijdschap is dubbel zo groot bij de gedachte aan mindere tijden. Zou het Geheugen kunnen blijven voortbestaan, was ooit de vraag? Otto: “Het Geheugen van West was bijna overleden. Zelfs op  wereldreis liet het me niet los en zat ik in Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, nog de statistieken te bekijken en te hopen dat er weer meer bezoekers bij waren gekomen.”


Op kamers

Na zijn negen maanden afwezigheid kwam Otto terug om de site te reanimeren. Grote redder was Jan van Zijp, de huidige webcoördinator. Otto: “Met veel enthousiasme en liefde voor het verhaal en het geschreven woord ging hij van start. Hij deed het anders dan ik – hij had zijn eigen stijl - en daar moest ik even aan wennen, maar ik begreep al snel dat ons kindje ‘op kamers ging’ en volwassen werd. Loslaten dus. Dankzij Jan is het helemaal goed gekomen.” Otto is inmiddels niet meer betrokken bij het Geheugen, maar is nog altijd trouw bezoeker.


Zestig jaar

En met hem zijn er nog meer trouwe bezoekers. Van over de hele wereld. Sommigen reageren op verhalen, anderen sturen hun eigen schrijfsels en foto’s op via de mail. En hiermee is het doel van het Geheugen bereikt: het verbeteren van de sociale cohesie. Op internet en in het echt, want sommige Geheugenbezoekers komen vroegere bekenden tegen en spreken met elkaar af. Vorige week woensdag zagen enkele schrijvers en vertellers elkaar ook in het echt, tijdens het duizendverhalenfeestje in de openbare bibliotheek aan het Osdorpplein. Na een aanmoedigend woord van de Osdorpse stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling (“verhalen van toen zijn een belangrijk bindmiddel”) vertelde Geheugenvoorzitter Joke Hilverda, ooit als schrijfster begonnen voor de website, dat het goed gaat met het Geheugen van West. Een subsidie vanuit Koers Nieuw West maakt professionalisering mogelijk en stelt de toekomst weer voor enkele jaren veilig. Zeker met in het vooruitzicht het culturele jaar 2012 in Nieuw-West – vanwege zestig jaar na de eerste steenlegging van de Westelijke Tuinsteden – een prettig idee. Een tentoonstelling en een toneelstuk over de verhalen op de website zijn enkele ideeën om dat jaar flink mee te vieren.


Verleden tijd

De verhalen blijven vandaag de dag binnenstromen. Opgeschreven door de vertellers zelf (huidige en vroegere bewoners van de Westelijke Tuinsteden) of door vrijwilligers van het Geheugen van West. Verhalen over bijvoorbeeld het schoolgaan in de jaren vijftig, het buiten spelen in de jaren zestig en het winkelen in de jaren zeventig en ook van recenter tijden, want alles is vroeger nadat u dit heeft gelezen. Ook vaste rubrieken, waaronder het rondje van Ruud (van Koert), en actualiteit kregen in de loop der tijd een plekje op de website. Het Geheugen is uitgegroeid tot een populaire ontmoetingsplaats voor iedereen die hier woont of ooit woonde en kan iedere dag rekenen – dankzij de inzet van velen – op nieuwe verhalen. Op naar de tweeduizend!


Ter ere van dit jubileum is er een boekje met een selectie uit de duizend verhalen verschenen . Voor 5 euro (inclusief verzending) te bestellen via bankrekening 4223786 van Stichting Geheugen van West onder vermelding van 'Boekje 1000'. Stuur tegelijkertijd uw naam, adres, postcode en woonplaats en rekeningnummer vanwaar u heeft betaald per mail naar boekje@stichtinggeheugenvanwest.nl. Elk extra tegelijk besteld exemplaar kost 3,50 per boekje.


Ook schrijven voor het Geheugen van West? U kunt zich bij projectleider Lotte Bekker (Lotte@stichtinggeheugenvanwest.nl) aanmelden als schrijver. Ook kunt u uw eigen verhaal en foto’s opsturen aan redactie@geheugenvanwest.nl. 

Doorsturen  Print