Stichting Be Interactive stimuleert mensen meer te bewegen


Hardlopen: goed voor lichaam en geest


Sporten is niet alleen gezond, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van mensen. Dat is het idee achter stichting Be Interactive die hardlooptrainingen organiseert. Eerst deden alleen vrouwen mee, maar inmiddels zijn er ook hardloopgroepen voor jongens.


In 2005 startte de sportafdeling Spark van Geuzenveld-Slotermeer in samenwerking met Nike en stichting Start to Run met een cursus hardlopen voor vrouwen. Om te zorgen dat de cursus een vervolg zou krijgen, is op initiatief van de sportschoenenfabrikant stichting Be Interactive opgericht.


Laagdrempelig

De eerste cursus was bedoeld voor vrouwen uit Geuzenveld-Slotermeer, maar inmiddels is de stichting ook actief in Osdorp en Slotervaart en buiten Nieuw West in Zeeburg, Westerpark en Oud -Zuid. En binnenkort starten in Bos en Lommer twee hardloopgroepen. “Onze trainingen zijn heel laagdrempelig”, vertelt Zainab Makhlouf, algemeen directeur van stichting Be Interactive.

Van links naar rechts: Sohaila, Zainab Makhlouf en Moujahid na afloop van de uitreiking van de certificaten Assistenttrainer recreatieve loopgroepen in de kantine van basisschool ’t Koggeschip aan het Abraham Kuyperplein.


Een ervaren trainer leert de deelnemers hoe ze verantwoord kunnen hardlopen. Er wordt dus niet alleen maar gerend, maar er is ook aandacht voor de warming-up, rek- en strekoefeningen en aan het eind de coolingdown. De cursisten krijgen bovendien voedingadviezen mee. Volgens Makhlouf zijn er vrouwen die dankzij het hardlopen uit een isolement zijn gekomen. Tijdens de trainingen leren ze andere vrouwen kennen en de deelnemers lopen steeds in groepjes.


Trots

Een van de deelneemsters is Rachida. “Ik loop driemaal per week, op zondag met een paar andere vrouwen en zondag met mijn hardloopgroep. Ik loop dan zo’n 5 kilometer.” Ze merkt dat haar gezondheid er op vooruit is gegaan sinds ze hardloopt. “Ik eet ook gezond en mijn cholesterol is daardoor gedaald. Mijn huisarts is ook trots op me.” Ze lacht. “Hij vertelde me dat hij niet vaak patiŽnten ziet die zo goed bezig zijn.”


Therapie

Sohaila doet sinds november aan hardlopen en loopt inmiddels minimaal eenmaal per week. Slecht weer houdt haar niet tegen. “Ik vind het juist heel lekker om in de regen te rennen, dat is wel verfrissend.” Ze studeert fysiotherapie en volgens haar is hardlopen voor veel patiŽnten een goede therapie. “Je brengt er de conditie mee op peil.”


Cursus Assistenttrainer

De deelnemers aan de hardloopgroepen vormen een groot netwerk, dat steeds uitgebreider wordt. Ze krijgen namelijk de mogelijkheid de cursus Assistenttrainer recreatieve loopgroepen te volgen. Deze duurt twintig uur, verdeeld over zes weken en wordt gegeven door docenten van de Atletiekunie. Na de cursus en een korte stage mogen ze op hun beurt hardlooptrainingen geven. “We willen de kwaliteit van de trainingen voortzetten”, verklaart Makhlouf het doel van deze cursus.


Dikke kindjes

Sohaila heeft deze cursus gevolgd en ze wil op den duur ook zelf hardlooptrainingen geven. “Bewegen is heel belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel dikke kindjes en ik zou daarom wel wat met kinderen willen doen.” Ook Rachida willen anderen enthousiast maken voor het hardlopen. Zelf begon ze ermee in een moeilijke periode in haar leven. “Ik wil graag andere vrouwen overhalen ook te gaan hardlopen. Je vergeet dan even je zorgen.”


Hoewel de hardloopgroepen in het begin uitsluitend bestonden uit vrouwen zijn na verloop van tijd steeds meer jongens gaan deelnemen, vaak gestimuleerd door hun moeders. Zoals Moujahid, wiens moeder al deelnam en ook al een certificaat Assistenttrainer recreatieve loopgroepen had. “Ik zit op voetbal en door te hardlopen kan ik mijn conditie verbeteren”, vertelt hij.


Honderd procent

Net als zijn moeder heeft hij ook de cursus voor assistenttrainer gevolgd. Hij moet nog twintig uur stage lopen, maar daarna wil hij ook andere jongeren aan het hardlopen krijgen. Hij is van mening dat jongeren die nu vaak op straat hangen beter kunnen gaan hardlopen. “Ik wil op scholen trainingen geven aan kinderen. Wat ik geleerd heb, wil ik graag doorgeven.” In de toekomst zou hij zich ook wel beroepsmatig willen bezighouden met het geven van hardlooptrainingen. “Dan kan ik me voor honderd procent inzetten.”


Voor meer informatie: www.beinteractive.org