Jongeren grijpen hun kans


Als de school wordt gerenoveerd en een nieuw schoolplein krijgt, wie kun je dan beter vragen hoe het moet worden dan de gebruikers zelf. Met dat idee ging communicatiebureau YoungWorks in opdracht van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer op pad. De schoolpleintjes en de openbare ruimte aan de Thomas van Aquinostraat worden vernieuwd. De jongeren uit de buurt knutselden hun wensen in elkaar.


De jongste is tien, de oudste veertien en ze hebben grootse ideen voor hun plein. Vorige maand werden tijdens een creatieve middag de mooiste maquettes gemaakt van de toekomstige pleintjes en de openbare ruimte rondom basisschool De Kade. De school wordt gerenoveerd en uitgebreid en zal vanaf schooljaar 2010-2011 samen met de Dr. A. van Voorthuijsenschool samengaan tot basisschool De Kans. En een kans krijgen dertig kinderen door nu alvast aan de architect te laten weten wat zij belangrijk vinden. Eerst door buurtonderzoek, daarna tijdens een knutselmiddag.


Zithoekjes

Er werd gekleid, geknipt en geplakt en na twee sessies van anderhalf uur stonden er enkele schoolpleinen naar wens op tafel. Met knusse zithoekjes ook voor de buurtbewoners met klimmuren en kabelbanen voor de grotere kinderen en schommels voor de kleintjes. “We hebben de kinderen voorafgaand het een en ander uitgelegd over ontwerpen, over vormen, kleurgebruik en wat je allemaal kunt doen op een plein,” vertelt Maike Olij, projectmanager bij YoungWorks. “Ronde vormen zijn favoriet. En ook felle kleuren en graffiti spreken erg tot de verbeelding,” constateerde zij.


Luisteren

Al deze wensen samen met die van omwonenden - worden nu door architecten verwerkt in een ontwerp. Dit plan zal met de jongeren op maandag 9 maart feestelijk worden gepresenteerd. “Het is zo belangrijk dat we naar de jongeren luisteren,” zegt Jan Sprengers, senior adviseur bij YoungWorks dat adviseert op het gebied van jongerenparticipatie. “Het is natuurlijk al wettelijk verplicht dat mensen omwonenden, gebruikers worden gehoord. Maar het is ook gewoon heel slim. Als je iets voor jongeren gaat ontwerpen en dat in samenspraak met hen doet, weet je zeker dat de ruimte straks graag en effectief wordt gebruikt.  En ook: de jongeren voelen zich serieus genomen en dus voelen ze zich straks verantwoordelijk voor het speelplein.” Hn speelplein.
 Doorsturen  Print