Stedelijk Museum in Nieuw West


Na een verblijf van vier jaar heeft het Stedelijk Museum eind september zijn tijdelijke locatie in het Post CS-gebouw verlaten. Het museum, dat in het voorjaar van 2010 wordt heropend, heeft daardoor tijdelijk geen gebouw. Daarom komt het museum maar naar de mensen toe, ook in Nieuw West.Zo reist het museum in een artistieke bouwkeet door Amsterdam. Dit mobiele museum is de uitvalsbasis voor allerlei activiteiten zoals workshops, lezingen, wandelingen en spreekuren met kunstenaars en medewerkers van het museum. De Bouwkeet staat nog tot en met 18 april op het August Allebéplein in Slotervaart en rijdt daarna door naar Plein ’40-’45 in Geuzenveld-Slotermeer. Daar staat de keet van 22 april tot en met 9 mei.


Groen kunstproject

En het Stedelijk Museum doet nog meer in Nieuw West. In Geuzenveld-Slotermeer vindt de komende maanden het groene kunstproject De kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman plaats. De Sloveense kunstenares Marjetica Potrc en Wilde Westen, een groep jonge ontwerpers en architecten werden gevraagd om speciaal voor Nieuw West dit kunstproject te ontwikkelen.


Het project vindt plaats in en rond een voormalig bedrijfspand aan de Lodewijk van Deysselstraat 61. Rondom het pand zijn tuinen aangelegd waar bewoners groente mogen verbouwen. “Voordat hier woningen werden gebouwd, was dit boerenland”, vertelt projectleider Leontine Coelewij. “Die tijd willen we laten terugkeren. Het is de bedoeling dat bewoners gaan nadenken over groen in de buurt.”


Keuken

Binnen staat er een keuken klaar waar de bewoners onder begeleiding van koks gerechten kunnen bereiden van de verbouwde groentes. Verschillende koks geven er workshops. En natuurlijk wordt er in het pand kunst getoond. Op een grote wand prijken muurschilderingen en tekeningen van Potrc en de leden van Wilde Westen.


Het project begint zaterdagmiddag 18 april met een housewarming in het voormalige bedrijfspand en duurt tot en met zaterdag 5 september. “Maar we hopen dat de buurt het oppikt en dat de tuinen ook na die datum blijven bestaan.”


Het pand aan de Lodewijk van Deysselstraat 61 is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. De housewarming op 18 april duurt van 16.00 tot 19.00 uur. De openingstijden van de Bouwkeet zijn: woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Kijk voor het programma van de Bouwkeet elders in dit nummer.

  Doorsturen  Print