Van der Laan op bezoek in Nieuw West

 

Een heus spoorboekje werd door de stadsdelen gemaakt voor het bezoek vorige week woensdag van minister Eberhard van der Laan. Een grote bus met lokale bestuurders en betrokkenen trok die dag door de stadsdelen Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart. Daar een boekje, daar een workshop en daar een partijtje kickboksen. Welkom in Nieuw West!


In november 2008 nam Eberhard van der Laan het Wonen, Wijken en Integratie-stokje over van Ella Vogelaar. De afgetreden minister werd vooral bekend door de naar haar genoemde Vogelaarwijken die een financieel duwtje in de rug nodig hebben. Ook de stadsdelen in Nieuw West vallen hieronder en zijn dus een bezoek waard. Amsterdam is voor de nieuwbakken PvdA-minister Van der Laan geen onbekende. Hij studeerde er rechten en van 1990 tot 1998 was hij er gemeenteraadslid.


Minister Eberhard van der Laan vertelt (rechts portefeuillehouder Tys De Ruijter van Geuzenveld-Slotermeer)

Met de nieuwe verantwoordelijkheid was het nodig om met eigen ogen te zien wat zijn voorganger had geconstateerd en om zelf de stand van zaken op te nemen.


Kickboksen

In alle stadsdelen bezocht Van der Laan Ė met in zijn kielzog de lokale bestuurders - een project en kreeg hij ook nog iets uitgereikt. Of aangereikt, zoals de bokshandschoenen in Osdorp, waar hij in de Garage Notweg kreeg te horen hoe het met de vernieuwingen in de Wildemanbuurt en in de Garage zelf staat. De voormalige Renaultgarage zal in de toekomst worden gesloopt en is nu tijdelijk een centrum voor kleine bedrijvigheid. Bewonersparticipatie stond in Osdorp centraal, vandaar een bewonersparticipatierapport uit handen van (de dag later afgetreden) gemeentewethouder Tjeerd Herrema. En een kennismaking met Samurai Sports (een project door de gelijknamige sportschool en bewoners opgezet) tijdens een potje kickboksen met Sarah Ahali. Wellicht het moeilijkste moment van de dag voor de minister.


Ruzie

Ook in Geuzenveld-Slotermeer mocht Van der Laan meedoen, maar wel blijven zitten. Ook hier een voorbeeld van een project dat met financiŽn vanuit de Wijkaanpak (de Vogelaargelden) wordt uitgevoerd: West in Kracht, waarbij buurtbewoners en professionals getraind worden in conflicthantering. RuziŽnde kinderen toonden hoe iets uit de hand kan lopen en hoe ook niet. Alle aanwezigen mochten in een workshop voelen hoe het is als er niet naar je geluisterd worden. “Dat is niet leuk,” zei de minister. En hoe het voelt als iemand wel een luisterend oor voor je heeft. “Ja, dat is een stuk prettiger,” zei hij. De workshops  ‘BuurtKr8’ (lees: buurtkracht) worden op diverse scholen in Nieuw West, waaronder het Nova College waar de minister werd ontvangen, gehouden.  Praten en luisteren is het advies. En ook mediation (de tussenkomst van een derde persoon) als men er niet uitkomt. Van der Laan nam het allemaal in zich op, stelde vragen en maakte een grapje. “Ik heb er veel van geleerd voor in Den Haag.”


Beetje hulp

In Slotervaart hoorde Van der Laan onder andere over het coachingsproject ‘8 tot 8’, dat jongeren die ernstige overlast veroorzaken intensief begeleidt, en liep hij rond in bedrijvenpand Vliegbasis de Huygens, waar veel (startende) ondernemers en organisaties hun plek hebben. “We willen de minister graag laten zien dat de aanpak hier al vergaand is,” aldus Jacques Thielen, directeur van corporatie Far West dat de vernieuwingen in Nieuw West uitvoert en onder andere het concept voor de Vliegbasis ontwikkelde. “Het is goed als hij concrete voorbeelden van wat wij hier doen, zowel sociaal als fysiek, zelf ziet. Om aan te geven welke risico’s we lopen door de crisis en ook om duidelijk te maken dat we prioriteit geven aan de herstructurering. Die moet doorgaan. Maar het is een grote opgave, dus we kunnen wel een beetje hulp gebruiken. We willen hier met z’n allen door!” Ook in Osdorp zijn ze blij met het ministeriele bezoek. “We willen graag laten zien dat we goed bezig zijn. Dat we al een aantal stappen hebben gezet en positief bezig zijn,” aldus stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling. Osdorp zal Van der Laan niet snel vergeten. Dankzij de ferme rechtse van de kleine kickbokser.

 Doorsturen  Print