StadsSpelen, de ‘Olympische Spelen van Amsterdam’


Blijft het Gouden Amsterdammertje ook het komende jaar in Nieuw West? Het antwoord op die vraag wordt gegeven op zondag 28 juni tijdens de finale van de StadsSpelen 2009. De vorige twee edities werden gewonnen door respectievelijk Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp.


StadsSpelen, een initiatief van Amsterdammers voor Amsterdammers, is een vriendschappelijke strijd tussen de veertien Amsterdamse stadsdelen. Het idee voor deze ‘Olympische Spelen van Amsterdam' ontstond in 2004. Het doel is Amsterdammers met eenzelfde passie samen te brengen.


Van voetbal tot koken


De spelen bestaan uit zeer uiteenlopende onderdelen, zoals voetbal, dans, muziek en zelfs koken. Bij dit onderdeel vertonen teams in vier categorieën (thuiskoks, ROC-studenten, professionals en kinderen) hun kunsten in de keuken.

Ter promotie van de StadsSpelen droegen eind maart veel standbeelden een masker met het logo van het betreffende stadsdeel, zoals dit beeld op het Osdorpplein.


Nieuw dit jaar zijn de competities film en mode. Deelnemers aan de modewedstrijd krijgen de opdracht mee een wit T-shirt te veranderen in een verassende creatie. De filmmakers moeten in één minuut een indruk van hun stadsdeel geven. Voor jeugdige Amsterdammers van acht tot en met twaalf jaar zijn er vier kindercompetities: dans, koken, voetbal en mode.


Punten


Voordat op 28 juni de finale losbarst, zijn er eerst ongeveer zestig voorrondes. Per onderdeel gaan de beste teams van elk stadsdeel door naar de finale op de Dam. Alleen de voetballers spelen na de voorrondes eerst nog een halve finale. Op de finaledag gaat het behalve om de eer ook om mooie (geld)prijzen. Bovendien zijn er punten te winnen voor het eigen stadsdeel. Het stadsdeel met de meeste punten wint de StadsSpelen en daarmee het felbegeerde Gouden Amsterdammertje. www.stadsspelen.nl. Doorsturen  Print