Aan de Sloterplas is in een half jaar tijd een nieuw café-restaurant verrezen dat tot stand is gekomen in samenwerking met de buurt, vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met relatief weinig geld en met gebruik van veel gerecyclede materialen. Sociaal, duurzaam én commercieel ondernemen met communities: aan de Sloterplas is dit bewoners en stadsdeel Nieuw-West ook na de economische crisis nog gelukt. 

De realisatie van het nieuwe café-restaurant wordt gevierd op zondag 8 oktober vanaf 15.00. Om de succesvolle samenwerking te vieren tapt op zondag 8 oktober stadsdeelbestuurder Ronald Mauer de eerste biertjes, draagt voormalig stadsdeeldichter Hugo Hoes een column voor en zingt het mannenkoort Noorderhof een lied over Hotel Buiten op de feestelijke opening. Daarna wordt door Panville klezmer en gipsy swing gespeeld. 

Wat midden in de economische crisis begon als een klein bewonersinitiatief waarbij met horeca werd geëxperimenteerd in een bouwkeet tussen de brandnetels en distels, wordt inmiddels gedragen door een breed publiek. Bijna 180 financierders binnen en buiten de buurt hebben met crowdfunding bijgedragen aan de nieuwbouw. Daarnaast hebben veel bewoners hun handen uit de mouwen gestoken op klusdagen voor vrijwilligers. “Hotel Buiten is nu al een plek waar vele omwonenden zich verbonden mee voelen, waar ze kunnen zeggen ‘deze tegels heb ik gelegd, of deze vloer heb ik gelakt’, dat is een van de dingen die dit project zo bijzonder maakt”, aldus initiatiefnemer Jeroen Jonkers.

Ook was er steun onder leveranciers voor dit project: “We hebben van heel veel leveranciers korting gekregen op materialen en diensten omdat we zo enthousiast vertelden over dit project”, aldus Jaron Reisman van het uitvoerende community bouwbedrijf, Vrijplaats X. Het gebouw heeft een strategische ligging, naast het recent vergrote Sloterstrand. Het sluit in zijn ambities aan op de ontwikkelingen die Stadsdeel Nieuw-West en de centrale stad nastreven voor de Sloterplas als meer metropolitane, groene omgeving voor Amsterdammers van West en bezoekers van verder weg.

Het nieuwe gebouw en het programma van eisen zijn ontworpen door 60 buurtbewoners en uitgewerkt door Architectenbureau BFAS. In de uitvoering hiervan door aannemer Vrijplaats X is zoveel mogelijk hergebruik van materialen toegepast. Zo bouwen we in en op het oude pierenbadje, herken je de raamkozijnen uit Toren C (de TV opnames in Frankemaheerd), is het dak gemaakt van oude doka dragers, de balustrade van afgeschreven klimrekken uit een gymzaal, de bar van boomstammen uit het Vondelpark, wordt het gebouw gedragen door hergebruikte meerpalen uit de grachtengordel van Amsterdam en loop je op het dakterras over planken van hout uit het Sloterpark.

Hotel Buiten werkt met seizoensproducten die regionaal worden geproduceerd. Be Local, Buy Local. Zo houden we rekening met het welzijn van het milieu, de planten en dieren. Geen onnodig transport uit verre landen of groenten en fruit die in kassen zijn gekweekt. Met de eigen moestuin leveren we een bescheiden bijdrage aan het verkleinen van de afstand van grond tot mond. Het interieur volgt dezelfde filosofie; wat je van dichtbij haalt, is goed. Afgedankt en gered voor een tweede leven: tractor binnenbanden voor de bekleding van de stoelen in het restaurant, kabelhaspelhout voor de buitenbank, lichtbakken van Schiphol en de blauwe zwembadtegeltjes van het voormalig pierenbadje waar Hotel Buiten nu op staat. Ook het personeel wordt actief lokaal geworven en opnieuw krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons de kans zich onder begeleiding verder te ontwikkelen.