Vrijdag 25 oktober vanaf 15.00 uur is de onthulling van de buurthelden in de Staalmanpleinbuurt. Portretten van bewoners uit de buurt krijgen op die dag een plek in het beton van de nieuwbouw van Thuis West. De foto’s zijn vorig jaar gemaakt tijdens een fotografieworkshop, waarbij buurtbewoners elkaar fotografeerden. De workshop werd georganiseerd door de Alliantie en kunstenaars uit broedplaats OH3. Een selectie van de portretten was de afgelopen periode al zichtbaar op de gevel van de kluswoningen aan de UJ Klarenstraat en op de houten gravures in de Wilhelmina Druckerstraat. Nu worden de bewoners dus vereeuwigd in de nieuwbouw van Thuis West en op vrijdag 25 oktober worden de portretten onthuld.

De Alliantie gaat de komende jaren door met de vernieuwing in Nieuw West. De Alliantie investeert in deze buurt en nodigt bewoners uit om actief mee te denken en mee te werken aan de wijkverbetering. Wijken zien er tijdens een vernieuwing vaak rommelig en onvriendelijk uit, met leegstaande huizen en braakliggende terreinen. Kunst in de wijk zorgt voor een vriendelijker uitstraling. Bewoners betrekken bij het maken van de kunst, vergroot bovendien de betrokkenheid van bewoners bij de buurt. De werkzaamheden in de wijk inspireerde tot het organiseren van de fotoworkshop.

Kunstenaars van uit de broedplaats OH3 (studio 2.03: Reinier Bosch, Studio Geenen, Studio Tholl) gingen een intensieve samenwerking met bewoners aan om kunst in de wijk te realiseren. Na een workshop fotografie waarin buurtbewoners onder professionele begeleiding van fotograaf Clemens Boon portretfoto’s maakten, pasten ze hun kennis toe op elkaar en gingen de buurt in om portretten te schieten. Op deze manier werkten bewoners aan portretten van hun eigen buurthelden: bewoners, sporthelden, zangers en ondernemers uit de buurt. In totaal waren dat er vier groepen van 15 bewoners. Samen met studio 2.03 en Fotograaf Clemens Boon werd van het geschoten materiaal een expositie samengesteld van ongeveer 50 foto’s. Buurtbewoners die de expositie bezochten, kozen hun favoriete foto. Dat werden er 12. Deze foto’s zijn de basis voor de houten gravures en zijn in groot formaat afgedrukt en buiten geëxposeerd. Nu krijgen de portretten dus een plek in het beton van de nieuwbouw van Thuis West. Thuis West is een nieuwbouwproject in de Staalmanpleinbuurt met betaalbare koop- en huurwoningen. Meer informatie over het nieuwbouwproject vindt u op www.thuis-west.nl.