Slotermeer – Meer dan veertig jaar staan ze er achter de bar: Wim Thie en Hans van den Heuvel van café Oostoever. Waar deze locatie aan de Sloterplas (hoek Oostoever/Noordzijde) voor de één de buurtkroeg der buurtkroegen is, jeukt van de ander de handen om er een ‘hotspot’ van te maken. Na jaren van brainstormen en plannen maken – tot een huizenhoog hotel aan toe – is de kogel door de kerk: Oostoever nieuwe stijl komt er aan!

Shirley Brandeis

Zes jaar geleden lagen er drie plannen op tafel. De gemeente, toen nog stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer genaamd, wilde meer met het café aan de Oostoever. Er moest een multifunctioneel geheel komen, met restaurant, met terras, iets anders dan er was. Leuk wat Wim en Hans deden, maar het moest vooral hipper. De plannen van drie architectenbureaus verdwenen echter in de la en in de tussentijd bezonnen de café-eigenaren zich op de toekomst.

Van Paleis tot plas

Martin Smit (links) en Ronald Mauer bewonderen de maquette van café Oostoever nieuwe stijl

Martin Smit (links) en Ronald Mauer bewonderen de maquette van café Oostoever nieuwe stijl

“De omgeving is sinds de jaren zeventig, toen Hans en Wim begonnen, zo enorm veranderd. Logisch dat de buurt, dat bezoekers wat anders willen,”  vertelt Martin Smit, familielid en partner bij ontwikkelaar Ivy Group én bekend met de locatie sinds heel wat decennia. “Dit moet een pleisterplek worden,” vult verantwoordelijk bestuurslid Ronald Mauer aan. “’Van Paleis tot plas’ is het motto! Het is namelijk één lange route van het Paleis op de Dam tot aan de Sloterplas. We willen de levendigheid, die nu bij het Mercatorplein stopt, graag doortrekken.”

Amsterdam heeft bewoners en toeristen meer te bieden dan het centrum alleen en het Vondelpark raakt overvol. Er mogen meer plekken komen waar het fijn vertoeven is, zoals dus aan de Nieuw-Westelijke plas. “Met behoud van veel goeds!” benadrukt Mauer. Zo zal de bootvorm van het geheel, zichtbaar vanaf de andere kant van de plas, blijven als ook natuurlijk de gelegenheid er te genieten van plas, drankje en een hapje. Mauer: “Het wordt gewoon mooier.” En ook: WIm en Hans zijn niet geheel uit het zicht. Smit: “Toen niemand meer wist wat er met die plek moest gebeuren, zeiden we: dan doen we het zelf!”

Zaterdag voetbaldag

De mannen namen architectenbureau Heyligers design+projects in de arm. Die maakte een modern ontwerp met veel glas, wat het geheel transparanter maakt. Mauer: “Dat vond ik het lastige aan het café in de oude vorm: het was gesloten. Letterlijk ook; wat de openingstijden waren, was me niet duidelijk.” Smit lacht erom: “Hans en Wim stonden erom bekend dat ze pertinent niet op zaterdag geopend waren. Dat was hun voetbaldag. Zelfs toen ze niet meer voetbalden, bleef de zaterdag hun vrije dag.” Hij begrijpt de kritiek op het – toch onder veel omwonenden populaire – café. “Hans en Wim deden het lekker op hun manier, onveranderd, terwijl de wereld om hen heen veranderde.” Mauer ziet het al voor zich hoe het straks zal kunnen worden: met groot terras, wie weet met een stadstrand, een glijbaan die over de hoge kade zwemmers toegang geeft tot de plas, een steiger voor aanmerende bootjes en rondvaartboten. En dat alles gekoppeld aan de nog te bouwen dependance van het Van Eesterenmuseum, aan ontwikkeling rond de plek bij Hotel Buiten, aan het fraaie Sloterpark en het Olympische Sloterparkbad. “Het wordt een parelketting aan de oevers van de plas, met de juiste reuring voor een park dat qua omvang niet onderdoet voor het Vondelpark.”

Wie het café 2.0 gaat exploiteren is nog niet bekend. Smit: “Dat is niet het eerste op de agenda. We willen nu gewoon dat er in het najaar van 2015 toekomstbestendige horeca staat.” Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden begonnen.