Op de plek van het voormalige pierenbadje van het Sloterparkbad wordt op 13 april om 15.30 door Stichting Hotel Buiten, de horeca uitbaters, Vrijplaats X en portefeuillehouder Ronald Mauer namens stadsdeel Amsterdam Nieuw-West het startschot gegeven voor de nieuwbouw van het café-restaurant Hotel Buiten. De realisatie van het café-restaurant moet bijdragen aan het aantrekkelijk maken van de Sloterplas als verblijfs- en recreatieplek voor Amsterdammers en bezoekers uit binnen- en buitenland. Naar verwachting opent het vernieuwde Hotel Buiten in de tweede helft van de zomer van 2017.

Tussen de distels, brandnetels en zwerfafval hebben buurtbewoners in 2011 het heft in eigen handen genomen en dit stuk van de Sloterplas nieuw leven ingeblazen: met een tijdelijke bouwkeet ontstond een nieuwe ontmoetingsplek waar bewoners samenkwamen voor een kop koffie of een borrel. Nu is het tijd voor de volgende stap met een gebouw dat recht doet aan de natuurlijke omgeving. Ruim 60 buurtbewoners hebben het toekomstige café-restaurant ontworpen. Dit ontwerp is door Architectenbureau BFAS uitgewerkt. Na een succesvolle crowdfundingactie waar bijna 180 betrokkenen hebben meegefinancierd aan de bouw, gaat de nieuwbouw gerealiseerd worden.

Aannemer Vrijplaats X gaat de nieuwbouw uitvoeren samen met buurtbewoners die op vrijwillige basis meewerken. Vrijplaats X is een alternatief bouwbedrijf dat bouwt met en voor communities en opereert daarbij zelf ook als een community. Deze samenwerking verbindt en versterkt de community van Hotel Buiten met Vrijplaats X en de nabijgelegen buurten rondom Hotel Buiten.

Het toekomstige café-restaurant – gelegen naast het vernieuwde stadsstrand – met 130 vierkante meter horeca, heeft een terras op het zuiden en een dakterras met avondzon. Daarnaast gaat Hotel Buiten ook het strand bedienen met een uitgiftepunt waar je verse friet, ijs en cocktails kan halen. Uitbaters Vijay Boodt en Mark Jansen hebben een menukaart voor elke portemonnee en een deel van hun seizoensgerechten komt rechtstreeks uit eigen moestuin. Daarnaast zetten we met tal van partijen een gevarieerd (multi)-cultureel programma neer voor geheel Nieuw-West.

We nodigen de pers van harte uit voor de feestelijke aftrap van de nieuwbouw op donderdag 13 april om 15.30 (Th.J. Lammerslaan 1, 1064 DH Amsterdam).

Mannenkoor Noorderhof zal ons dan voorzien van een eigen geschreven lied geïnspireerd op Hotel Buiten.

De pers is eveneens welkom om gedurende het bouwproces mee te lopen op de bouwplaats waar professionals en vrijwilligers uit de buurt samen bouwen.

foto: Shirley Brandeis