“We blijven investeren in de buurt”

Koningin Juliana opende de Westelijke Tuinsteden op 7 oktober 1952. De eerste bewoners hadden zich kort daarvoor gevestigd in Slotermeer. Het zestigjarig bestaan in 2012 was een mooie aanleiding voor een serie artikelen over de corporaties, die ervoor zorgen dat hier gewoond kan worden. Portret 5: Eigen Haard.

Door:  Evert-Jan Pol

Zomaar een dag in 1909: enkele werknemers van Werkspoor Wittenburg kwamen bijeen in café Molhuizen in Amsterdam en richtten daar woningbouwvereniging Eigen Haard op. “Deze mannen hadden het hart op de goede plek en wilden een eind maken aan de slechte huisvesting van arbeiders”, vertelt bestuursvoorzitter Nico Nieman.

Aquamarijn,-Jan-van-ZutphenstraatHet eerste bouwproject van de nieuwe vereniging startte precies een eeuw geleden. Aan de Zeeburgerdijk werd in 1913 een flink huizenblok gebouwd. Later volgden vele andere bouwwerken, waaronder Het Schip in de Spaarndammerbuurt. Een meesterwerk noemt Nieman het en dat Eigen Haard trots is op dit gebouw blijkt ook uit de afbeelding ervan op suikerzakjes van de woningbouwvereniging.

Ruimte

Eigen Haard bouwt voornamelijk in Amsterdam (en daarnaast in de regio rond de hoofdstad). Sinds het ontstaan van de Westelijke Tuinsteden is de corporatie ook actief in het westen van de stad. Er was in de vijftiger jaren veel behoefte aan nieuwe woningen en daar was ruimte. Eerst werd er gebouwd in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer en later ook in Slotermeer, Geuzenveld, Osdorp en Slotervaart.

“Inmiddels hebben we ruim 7.000 woningen in Nieuw-West gebouwd”, vertelt Nieman, die zelf lang in dit deel van de stad heeft gewoond. “Ik heb mijn jeugd doorgebracht in de Kolenkitbuurt en daarna woonde ik in Slotermeer.” Hij lacht: “Er wordt vaak gezegd dat bobo’s niet weten wat er in Nieuw-West speelt, maar dat gaat voor mij niet op”.

Duurzaam bouwen

Betaalbaarheid en milieu zijn belangrijk voor Eigen Haard en daarom is de corporatie, samen met enkele andere partijen het woningbouwproject Co-Green gestart. Woningen die volgens het Co-Green-model worden gebouwd, komen op een duurzame manier tot stand en zijn energiezuinig, wat gunstig is voor de energierekening van de bewoners. Als er bijvoorbeeld eerst moet worden gesloopt, dan wordt negentig procent van het sloopmateriaal op een of andere manier hergebruikt. En tien procent daarvan moet terugkomen in de nieuwe woningen. Verder staat Co-Green voor waterbesparende maatregelen: regenwater wordt opgeslagen en hergebruikt.

De gemeente Amsterdam beloonde Co-Green eind vorig jaar met de Groene Speld. Dit is een stimuleringsprijs voor mensen of instanties die aantoonbaar duurzaam bouwen in Amsterdam. De eerste Co-Green-wijk is Stadstuin Overtoom in Nieuw-West. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt het een heel groene wijk, met woonblokken in of aan een stadspark.

Gevarieerd woningaanbod

Gebouw-aan-de-Speelmanstraat

Gebouw-aan-de-Speelmanstraat

De nieuwe wijk past binnen het doel van Eigen Haard om gemengde wijken te creëren, met verschillende soorten woningen. Daar begon de corporatie al mee in de jaren ’80, toen bleek dat veel woningen als klein werden ervaren door de bewoners. Het woningaanbod moest gevarieerder worden en dat werd het. Er kwamen meer types eengezinswoningen, appartementen en portiekwoningen, in verschillende prijsklassen, en voor zowel huur als koop.

Stevig schip

“We hebben altijd geïnvesteerd in de buurt en dat zullen we blijven doen”, aldus Nieman. De economische crisis brengt daar volgens hem geen verandering in. “Ook wij hebben last van slecht weer, maar ons schip is vrij stevig. Door de verhuurdersheffing die de corporaties door de overheid krijgen opgelegd, zal ook Eigen Haard minder geld kunnen besteden aan bouw, maar de huurder zal daar niet de dupe van worden, benadrukt Nieman. “We hebben een gematigd huurbeleid, want we willen dat de woningen betaalbaar blijven.”

Eigen-Haard-houdt-de-buurt-graag-schoon,-en-dus-leefbaar

Eigen-Haard-houdt-de-buurt-graag-schoon,-en-dus-leefbaar

Wel zal de corporatie haar bouwprojecten in fases uitvoeren en sommige plannen worden met wat vertraging uitgevoerd. “Maar we blazen niets af. In buurten waar dat nodig is, gaan we aan de slag. We hebben nu projecten lopen in onder meer Overtoomse Veld, de SuHa-buurt en de Kolenkitbuurt.”

Enkele projecten zijn inmiddels – in overleg met de gemeente – uitgesteld, met als gevolg dat complexen die gesloopt zouden worden langer overeind blijven. “Maar deze woningen blijven we beheren en we zorgen dat de wijk prettig blijft. We laten ze niet leeg staan en daarom hebben we er tijdelijk studenten in ondergebracht. Ze betalen een lage huur en in ruil daarvoor zetten ze zich in voor de buurt. Zo houden we de buurt leefbaar.”