De eerste vloerplaten van De Raak zijn gelegdDe officiële start van de bouw van De Raak in Amsterdam West is op originele wijze gevierd. Woningstichting Rochdale en Stadgenoot hadden  ook  de kopers uitgenodigd, zodat zij met elkaar konden kennismaken. Op de bouwlocatie waar straks hun huizen komen te staan, werden zij vervolgens verrast met de vraag wie wilden meehelpen met het leggen van de eerste vloer/bodemplaten. Op de foto zijn drie kopers te zien die blijkbaar sterke armen hebben, en de officiële handeling hebben verricht.

Over ongeveer een jaar kunnen de kopers hun nieuwe koopwoningen langs de Dr. H. Colijnstraat in Amsterdam Nieuw West betrekken. Zij kunnen zelf grotendeels de indeling van hun woning bepalen. Er zijn er nog een aantal te koop. Wie zelf de indeling nog wil bepalen, moet snel omdat de bouw is begonnen.

Eigen indeling

Elena en Martin verruilen de Admiraal de Ruyterbuurt voor De Raak. “De diversiteit die in deze buurt ontstaat, spreekt ons enorm aan”, zegt Elena. “Dat geldt natuurlijk ook voor de keuzes die we krijgen. Het was fijn om zelf grotendeels te kunnen bepalen hoe we de woning willen indelen.”De keuze voor De Raak is er één voor de langere termijn, benadrukt Martin. We hebben nu twee jonge kinderen die hier opgroeien. En wellicht volgt er nog een keer gezinsuitbreiding. Daar is onze woning al klaar voor.” Zelf woonde hij 25 jaar in De Baarsjes. De vrienden daar kunnen ze gemakkelijk bezoeken, ook omdat er prima openbaar vervoer is. “En deze buurt wordt alleen nog maar mooier.”

Droom in vervulling
Voor Yasar en Samera Butt waren zowel de locatie als de keuzevrijheid redenen om een woning te kopen in De Raak. “Ik ben in het westen van de stad opgegroeid”, vertelt Yasar. Na ons huwelijk ben ik bij Samera in Utrecht gaan wonen. Ik mis Amsterdam wel, dus voor mij gaat volgend jaar een droom in vervulling.” Samera en Yasar kozen voor een uitbouw van de woonkamer en uitbreiding van de tweede verdieping met een extra slaapkamer. Bij iedere woning hoort een eigen parkeerplek. Ook daar zijn ze heel blij mee. “De wijk is enorm opgeknapt, zegt Samera. Er zijn winkels vlakbij en onze zoon kan over een paar jaar dicht bij huis naar school.”

 

De eerste vloerplaten van De Raak zijn gelegdTwee badkamers
Nada Jelacic en Jeroen Been wonen nu met hun dochters van 16 en 19 jaar in het ‘oude dorp’ Sloterdijk, nabij het Westerpark. Hoewel de huidige dijkwoning op veel manieren prima voldoet, besloten ze een groter huis te zoeken, zodat de meiden thuis kunnen blijven wonen tijdens hun studies. Na veel zoeken kwamen ze uit op De Raak. Nada: “Een goed bereikbare locatie, met een diversiteit aan winkels, waar je voor je dagelijkse boodschappen goed terecht kunt en een keer per week de markt bijna om de hoek.” Ze vindt het fijn in een multiculturele buurt te wonen en hoopt dat De Raak daar straks een goede afspiegeling van wordt.
Nada en Jeroen laten net als Samera en Yasar een tweede badkamer plaatsen voor hun dochters. Verder wordt onder meer de woonkamer uitgebouwd. De tuin ligt, net als nu in Sloterdijk, op het zuiden. Amsterdam Geuzenveld is nog volop in ontwikkeling. Jeroen kent de buurt rond de Dr. H. Colijnstraat van 40 jaar geleden: “Vroeger waren er veel kleine winkeltjes, dat houdt een buurt levendig. Ik hoop dat dit weer een beetje terugkomt, net als een paar mooie horecazaken.” Pal naast De Raak ligt een dependance van een naburig verzorgingshuis. Jeroen doet op dit moment zijn best om zijn 85-jarige moeder te bewegen daarheen te verhuizen.

Facebookpagina

Bewoners vinden het leuk om in een overzichtelijk buurtje van 25 woningen te gaan wonen. De bewonersgroep is gemengd, zowel in leeftijd als culturele achtergrond. Nu al is er goed contact tussen de toekomstige buren. Er is zelfs al een Facebookpagina aangemaakt door één van de bewoners. Steeds meer buren zijn nu al elkaars ‘vrienden’. Voor meer informatie kan men terecht op www.deraak.nl of neem contact met Hypodomus020 – 820 8080 of Nieuw West makelaardij 020 – 419 3009. Nogmaals; degenen die hun eigen indeling willen bepalen moeten snel zijn. Het project wordt gebouwd door bouwbedrijf De Nijs uit Warmenhuizen in opdrachtvan woningcorporatie Far West. Het afgelopen decennium heeft Far West de stedelijke vernieuwing ten westen van de ring A10 ter hand genomen voor haar partners Stadgenoot en Rochdale.