Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen 60 monumenten in Amsterdam hun deuren. Open Monumentendag Amsterdam viert dat weekend haar 30e verjaardag en brengt een ode aan 100 jaar Amsterdamse School.

Amsterdamse School

omda16_logoGolvende gevels, sierlijk metselwerk en kleurrijke glas-in-loodramen. De Amsterdamse School is een bouwstijl vol fantasie. Van herenhuis tot kerk en van brug tot plein: op 10 en 11 september kunt u tussen 10.00 en 17.00 uur 50 van deze monumenten gratis bezoeken.

Amsterdam Specials

Amsterdam staat vol architectonische parels, ook in andere bouwstijlen dan de Amsterdamse School. Tien van deze panden openen op 10 en 11 september hun deuren onder de naam Amsterdam Specials. Dit zijn bijzondere, typisch Amsterdamse monumenten die u gezien moet hebben. Denk aan Huis Nienhuys (NIOD) aan de Herengracht of het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck.

Nog meer Amsterdamse School

Krijgt u geen genoeg van de Amsterdamse School? Het hele weekend is er een uitgebreid activiteitenprogramma met wandelingen, fiets- en vaartochten, workshops en lezingen. Op zaterdagavond vindt u rond het Roelof Hartplein en in De Bazel een avondprogramma met muziek, dans, een pub-quiz en een lekkere avondhap.

Werelderfgoedweekend

Net achter het Mercatorplein verrijst de Jeruzalemkerk. Met zijn kubische vormen en kleurrijke glas-in-loodramen lijkt het op een tempel uit het Midden-Oosten.

Net achter het Mercatorplein verrijst de Jeruzalemkerk. Met zijn kubische vormen en kleurrijke glas-in-loodramen lijkt het op een tempel uit het Midden-Oosten.

Dit jaar vindt voor het eerst tijdens Open Monumentendag Amsterdam het Werelderfgoedweekend plaats. In Amsterdam kunt op verschillende manieren kennis maken met de Amsterdamse grachtengordel die sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verken het gebied met een gids te voet of per boot. Kinderen kunnen hun eigen grachtenhuis bouwen en Het Klokhuisboek over werelderfgoed door presentator Maurice laten signeren.

Meer informatie

Een bezoek aan Open Monumentendag Amsterdam is gratis! Bijna alle deelnemende monumenten zijn op zaterdag en zondag tussen 10.00-17.00 uur vrij te bezoeken. Voor enkele monumenten en activiteiten moet u reserveren. Dit kan van 30 augustus t/m 4 september, vol=vol. Lees meer op onze website. www.amsterdam.nl

Bron plus foto Gemeente Amsterdam