Slotermeer – Vrijdag 7 oktober leerden Amsterdammers tijdens de derde editie van de Bewoners Energiedag van het Wijksteunpunt Wonen over slim besparen in eigen huis. Voor aanvang van  de informatieve middag met sprankelende lezingen en aanmoedigende workshops gingen de deelnemers her en der in de buurt op excursie. De Westerpost liep mee in en rondom de Aireywoningen aan de Burgemeester De Vlugtlaan.

Shirley Brandeis

Rondleiding in en om de Aireywoningen

Rondleiding in en om de Aireywoningen

Gesloopt zouden ze nu zijn, de grijzige woonblokken die haaks op de Burgemeester De Vlugtlaan staan. Dat was het plan van Eigen Haard in 2011. Maar 2016 laat een ander beeld zien. Dat van renovatie. Wie er enigszins bij betrokken was, herinnert de spandoeken die vier jaar geleden voor de ramen verschenen. Bewonersverzet, want sloop ging men te ver. Ook cultureel erfgoedbewakers van buiten de buurt kwamen in opstand: Van Eesteren heeft dit gebouwd, het gebied is beschermd stadsgezicht, dit moet blijven. Wat daarna veranderde is duidelijk, de sloopplannen gingen van tafel.

Dit voorjaar ging de renovatie van de eerste blokken, die tussen de Burgemeester Fockstraat en Burgemeester Eliasstraat, van start. De rondleiding tijdens de Bewoners Energiedag liet zien hoe ver men is, hoe duurzaam het project kan worden en hoe de verschillende indelingen van de woningen zijn. Voorheen allemaal hetzelfde, nu naar wens van de bewoners gemaakt. Niet onbelangrijk: er is draagvlak vanuit die bewoners, al woont niet iedereen straks meer in de buurt (een vrijwillige keuze) en blijven de huren in de sociale sector. De totaal gestripte huizen krijgen dubbel glas, nieuwe kozijnen (aluminium om het slanke profiel van de voorheen stalen versie te benaderen), dakisolatie en worden aan de binnenzijde geïsoleerd. Tel daarbij op de centrale verwarming en mechanische ventilatie en je zit op een ruime B-label dat dankzij de zonnepanelen op het dak (waar ook één centrale schotel zal staan) een heuse A wordt. En leuk: de oorspronkelijke kleur komt weer terug. Kunnen we straks zien hoe het er in de jaren vijftig uitzag. Van buiten dan. Binnenin staan er straks toekomstbestendige, betaalbare, duurzame woningen.