Op zaterdag 4 november organiseert het Van Eesteren Museum een fietstocht langs een viertal kerkgebouwen in Nieuw-West. De tocht start om 14.00 uur bij het onlangs geopende Van Eesteren Paviljoen, de nieuwe hoofdlocatie van het museum, fraai gelegen aan de noordoever van de Sloterplas.
Die dag is het museum ook in de avond open, van 19.00 tot 02.00 uur, als onderdeel van de jaarlijkse Museumnacht. Bezoekers kunnen het nieuwe paviljoen bewonderen, ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten, de vaste expositie bezichtigen over stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988) en zijn opzet van de Westelijke Tuinsteden.

Over Heilige Huisjes
Amsterdam Nieuw-West is vijfentwintig kerken rijk. Op de plattegrond van Van Eesteren vertellen de kerken het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied. Het zijn prachtige voorbeelden van nieuw ruimtelijk en sociaal-cultureel inzicht. Voor Van Eesteren was de kerk als fysiek bouwvolume een stedenbouwkundig ingrediënt, waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. Door hun sociaal-culturele rol bevorderden kerken ook de gemeenschapsvorming.

Het fraaie architectonische bedehuizenconcept van toen is nu een erfgoedkwestie. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen emoties en vragen op. Zijn de kerken, die Van Eesteren op zijn plattegrond zorgvuldig heeft gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van de kerkgebouwen in Nieuw-West?

Meer informatie
Architectuurhistoricus Jasmin Šporer neemt je mee en laat je kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst.  De fietstocht (met eigen fiets) start om 14.00 uur bij het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam (noordoever Sloterplas). Een ticket kost 15 euro (12,50 euro met CJP/Stadspas) en is verkrijgbaar via de website of ter plaatse aan de balie (betaling alleen via PIN).

Op 4 november is er ook keuze uit het vaste aanbod van het Van Eesteren Museum: een bezoek aan de jaren 50 museumwoning of een wandeling met een gids door Tuinstad Slotermeer.
Het Van Eesteren Museum is geopend op donderdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur. Meer informatie en tickets via  www.vaneesterenmuseum.nl