Op 20 oktober jl. is het Van Eesteren Paviljoen onder grote belangstelling officieel geopend. Ruim vijfhonderd gasten waren in een volle feesttent getuige van de officiële openingshandeling door locoburgemeester Kajsa Ollongren en Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West. Die vond plaats op ludieke wijze.

 Na lovende woorden van museumdirecteur Anouk de Wit en dank aan allen die bij de realisatie van het paviljoen betrokken zijn geweest, knipten Kajsa Ollongren en Ronald Mauer een lint door terwijl de kegels van twee jongleurs hen om de oren vlogen. Daarna verwijderden ‘Cornelis van Eesteren’, een goed gelijkende acteur, en zijn assistenten de blindering van de grote ramen van het paviljoen en maakten zo de binnenkant van het nieuwe gebouw zichtbaar. Daarmee was de opening een feit en startte het aansluitende feest.

De ruim vijfhonderd gasten zorgden in de volle feesttent naast het gebouw voor een goede sfeer en er stond een lange rij voor het bezichtigen van het paviljoen. Bezoekers waren zeer enthousiast over het gebouw van Korteknie Stuhlmacher Architecten, die het ‘licht, lucht & ruimte-denken’ van de jaren 50 en 60 in het paviljoen hebben weten te vangen. Ook over het feit dat het Van Eesteren Museum juist op déze plek is neergestreken, in het hart van de Westelijke Tuinsteden, waren de bezoekers erg positief.

In de tent heerste een feestelijke stemming en gasten genoten er van een vol programma met live muziek van Bigband Tubantia en optredens van stadsdeeldichter Onno-Sven Tromp en dj’s Tetouania en Les Ley, allen uit Nieuw-West. Ook de hapjes van het Cultuurhuis, de drankjes van de eigen Van Eesteren Bar, de speciale biertjes van brouwerij De 7 Deugden en de verse koffie met gebak van de Chocoprinses in haar bijzondere jaren 30 bus vonden gretig aftrek.

Onder de gasten waren veel architecten, stedenbouwkundigen, ambtenaren van de gemeente, vertegenwoordigers van woningcorporatie Stadgenoot en vooral ook bewoners van Nieuw-West. Volgens directeur Anouk de Wit een duidelijke bevestiging van het belang van het Van Eesteren Museum voor dit stadsdeel: ‘Het museum wordt stevig gedragen door het vakgebied, de gemeente en de bewoners van de buurt. We hebben een duidelijke verbindende rol in Nieuw-West en dat geeft ons een stevige voet tussen de deur in het debat over de toekomst van de Tuinstad.’

Open voor iedereen


Heb je het openingsfeest gemist en wil je het Van Eesteren Paviljoen rustig en met eigen ogen bewonderen dan ben je elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur van harte welkom. Je kunt dan de tentoonstelling komen bekijken, de jaren 50 Museumwoning bezoeken of mee op één van de wandeltochten door het Buitenmuseum. Een praatje maken en een kopje koffie met iets lekkers behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Het Van Eesteren Museum en het Van Eesteren Paviljoen vind je aan de Sloterplas, Noordzijde 31, tegen over het BP benzinestation. Kijk voor meer informatie over de locatie, data en alle activiteiten van het Van Eesteren Museum op de website www.vaneesterenmuseum.nl of via www.facebook.com/vaneesterenmuseum


Fotografie: Huub Zeeman