De bewonerscommissie van de Aireystrook overhandigt de sleutels aan bouwbedrijf De Nijs

De bewonerscommissie van de Aireystrook overhandigt de
sleutels aan bouwbedrijf De Nijs

Dinsdag 10 november 10.00 uur is het startsein gegeven voor de renovatie van drie proefwoningen in de Aireystrook in Slotermeer. De
bewonerscommissie van de Aireystrook overhandigde die dag de sleutels van de woningen aan de aannemer. Eigen Haard gaat in Slotermeer 141 Aireywoningen renoveren. Na de renovatie zijn de woningen comfortabeler en energiezuiniger. Om bewoners
te laten zien hoe hun gerenoveerde woning er uit komt te zien, renoveert bouwbedrijf Nijs eerst drie woningen aan de Hans Katanhof.

FIKSE INGREEP

Eigen Haard heeft in Slotermeer 221 Aireywoningen en 5 bedrijfsruimtes. Daarvan zijn 141 woningen dringend aan verbetering toe. De woningen zijn tochtig en gehorig. De bewoners ondervonden veel ongemakken die alleen met een fikse ingreep zijn te herstellen.

Begin dit jaar heeft Eigen Haard besloten om de woningen te renoveren en niet te slopen. De sloopplannen uit 2011 leken op een groot draagvlak te kunnen rekenen. Maar onder de bewoners en de politiek groeide de weerstand tegen minder betaalbare woningen en de sloop. Steeds vaker gaven zij de voorkeur aan renovatie.

DE AIREYSTROOK, REVOLUTIEBOUW UIT DE JAREN VIJFTIG

De Aireywoningen liggen aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer en zijn begin jaren vijftig gebouwd volgens de Airey methode. De naamgever – sir Edwin Airey – was een van de eersten die prefab bouwen introduceerde. De revolutionaire bouw was een tijdelijke en goedkope oplossing voor de hoge woningnood in de jaren vijftig.