Aan de oever van de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West is vandaag het grootste outdoor freerunning parcours van Nederland gelanceerd. Het parcours is, onder leiding van de freerun community Amsterdam, geopend door Achmed Baâdoud (voorzitter Bestuurscommissie Nieuw-West), Ronald Mauer (portefeuillehouder Sport en Sloterplas Bestuurscommissie Nieuw-West) en Frans van der Avert (algemeen directeur Amsterdam Marketing). De komst van het parcours en de fysieke koppeling met I amsterdam, het motto van de stad en haar bewoners, past bij de ambitie van Amsterdam om zich te profileren als urban city.

Het parcours is samengesteld rondom de geupcyclede 3D I amsterdam letters die eerder op het Museumplein stonden en na vele jaren van dienst aan vervanging toe waren. Het parcours is opgebouwd uit specifieke voor free running geschikte elementen, zoals stangen, bars, blokken, muurtjes en vlakken en geheel voorzien van een val dempende ondergrond. Jong en oud kan genieten van dit vrij toegankelijke parcours  waar je terecht kunt om je urban skills op het gebied van free running (verder) te ontwikkelen.

Over free running

Freerunning is een spectaculaire urban sport die de laatste jaren sterk in opkomst is. De basis bestaat uit rennen, klimmen en springen. Door de sierlijke bewegingen is freerunning bijna een kunstvorm. Ook BMX’en, skateboarden, breakdance en tricking (een combinatie van acrobatiek en vechtsport) behoren tot deze urban sport. Bij freerunning overwin je zo creatief mogelijk alle obstakels die je onderweg tegenkomt. Door de stad als speeltuin te gebruiken, ervaren freerunners het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht.

Sportstimulering
Sinds het schooljaar 2015/2016 geeft Sportservice met ‘Topscore Amsterdam’, het grootste sportstimuleringsproject van de gemeente voor 12 tot 18-jarigen, succesvol les in free runnen aan onder meer basisschoolleerlingen in Amsterdam Nieuw-West. In aanloop naar de USWA dit voorjaar werd via Topscore zelfs op 75% van de lokale middelbare scholen aandacht besteed aan het actief beoefenen van urban sports. Bekijk hier de trailer van Topscore over free running in Amsterdam.

Ontwikkelingen aan de Sloterplas

Het parcours ligt aan de oever van de Sloterplas (en het Sloterpark) dat midden in Amsterdam Nieuw-West vlakbij de recent vernieuwde Zuidwestoever ligt. Het is een belangrijk recreatiegebied voor 200.000 omwonenden. Met 200 hectare is dit het grootste park van Amsterdam. De Sloterplas wordt de komende jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste recreatiegebieden in Amsterdam. Een park rond een metropolitaans meer met veel recreatiemogelijkheden en een grote aantrekkingskracht op inwoners uit heel Amsterdam en daarbuiten. Lees hier meer over de Sloterplas en het Sloterpark.

Het parcours is een initiatief van Sportservice Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West, de freerun community van Amsterdam en Amsterdam Marketing. Het parcours is ontworpen door OWNERstudios en vervaardigd door de firma Griekspoor.

 Over Amsterdam Marketing

Amsterdam Marketing is de citymarketingorganisatie van Metropool Amsterdam, actief op het gebied van promotie, informatie, onderzoek en dienstverlening. De ambitie is om deze regio op de kaart te zetten als één van de vijf meest aantrekkelijke metropolen van Europa voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Onder het motto ‘I amsterdam’ profileert Amsterdam Marketing de Metropool Amsterdam als internationale woon- en werkmetropool, aantrekkelijke reisbestemming en proeftuin voor innovaties.