Coffeemania: hotspot in vernieuwde Staalmanpleinbuurt

 

Het is er allemaal mogelijk:espresso, caffè macchiato of cappuccino met een brownie, tosti of rijk belegd broodje. Geen koffiedrinker? Geen probleem, want de barista van Coffeemania kan ook een groot glas verse muntthee of versgeperste jus voor je klaarmaken. En haar stralende lach krijg je er gratis bij!

Door Clementine Vrooland

In de schaduw van de imposante Staalmanbeer van het Staalmanpark en ònder de ateliers van creatieve broedplaats Studio OH3, zit Coffeemania; een hippe koffiebar met een bijzondere missie. Oprichters Ron Geurts en Mike Claassen vieren deze maand de eerste verjaardag van hun “uit de hand gelopen project” en bruisen van energie. Zèlfs zonder hulp van hun eigen koffie!

Superveel plezier

Oprichters Ron en Mike samen met Comfort en operationeel bedrijfsleider Chung

Oprichters Ron en Mike samen met Comfort en operationeel bedrijfsleider Chung

Ron zit aan de lange lunchtafel met een kop cappuccino in de hand: “Wij hebben een reïntegratie- en participatiebedrijf waar we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt proberen te helpen door ze maatschappelijk actief te maken en aan het werk te krijgen. Dat doen we met superveel plezier. Een jaar geleden hebben we in dit kader Coffeemania opgericht. Dat wat we eerst deden met andere partners, hebben we nu in eigen hand met deze koffiebar. Naast onze reguliere medewerkers, hebben wij hier namelijk ook mensen ingezet in samenwerking met Pantar en DWI (Dienst Werken Inkomen) die bij ons werkervaring komen opdoen. Coffeemania is ècht ons kindje geworden.”

Sociale stijgers

Niet alleen Ron en Mike zitten aan de koffie, ook zakenlieden en buurtbewoners hebben zich inmiddels in de loungestoelen of aan de kleine tafels gesetteld. Ron: “De Staalmanpleinbuurt is echt een wijk in ontwikkeling. Dat merken we ook aan ons publiek. We hebben een mooie mix van zakenlui, Hollandse tweeverdieners uit de buurt en Marokkaanse moeders met kinderwagens. Drie jaar geleden ontwikkelde ik samen met woningbouwcorporatie de Alliantie het idee om middels een horecagelegenheid de “sociale stijgers” in de buurt te stimuleren in hun groeiproces op een plek waar zij ook hun buurtgenoten konden ontmoeten. Wij zagen dat de wijk potentie had en durfden het aan om Coffeemania op te zetten en kregen daarbij opstarthulp van de Alliantie en de gemeente. Nu werken wij hier met professionals èn mensen die op de achtergrond in een beschermde omgeving aan het horecavak kunnen wennen.“

Ik blij, jij blij; wij allemaal blij

De klok tikt richting lunchtijd en zoals iedere werkdag komen dan “de creatieven” van Studio OH3 eten aan de grote tafel. Sinds kort wordt de lunchtafel verzorgd door een jonge vrouw, Comfort, die hier via DWI een werkervaringsplek heeft gekregen. Bedrijfsleider Chung staat naast haar en vertelt: “We proberen medewerkers zoals Comfort zo goed mogelijk de horecavaardigheden bij te brengen en helpen ze zo stapsgewijs te wennen aan het werkritme. Comfort heeft naast het opzetten van de lunch ook al basistechnieken uit de keuken geleerd zoals het snijden van groenten. Dat klinkt heel simpel, maar het vergt toch een speciale manier van het mes hanteren. Langzaam bouwen we zo haar vaardigheden op.” Comfort vertelt tussen de bedrijven door enthousiast: “Het is heel leuk om hier te werken met deze lieve mensen. Eigenlijk heb ik een vooropleiding in zorg en welzijn gedaan, maar heb nooit werk gevonden dat paste in mijn leven als moeder van drie kinderen. Hier werk ik nu met veel plezier tijdens schooluren. Ik ben hartstikke tevreden dat ik dit werk heb gekregen. Zelfs mijn kinderen zijn erg blij voor me; iedere dag vragen ze aan me hoe het op mijn werk was. Tja, als ik gelukkig ben, zijn zij dat natuurlijk ook!”

Leven in de brouwerij

Maxime; een van de vrolijke barista’s van Coffeemania

Maxime; een van de vrolijke barista’s van Coffeemania

Op online restaurantgidsen zoals Iens.nl ontvangt Coffeemania niets dan lof. De koffiebar loopt goed. Binnenkort wordt een tweede, kleinere vestiging geopend in het Centrum en inmiddels zijn Ron en Mike ook in gesprek met andere gemeenten om meer satellietfilialen op te zetten. Maar niet alleen beleidsmakers en koffiedrinkers zijn geïnteresseerd in het concept. “Onlangs kwamen drie stoere jongens uit de buurt langs die hier wel wilden komen helpen afwassen. Dat vinden wij van Coffeemania zo’n goede attitude dat we meteen kijken wat we met hen kunnen doen. Daarnaast leent het café en onze onderliggende kelder zich heel goed voor andere activiteiten. De Alliantie heeft hier al bijeenkomsten voor bewoners gehouden, er staan buurtborrels op initiatief van een bewoner in de planning, zumbalessen voor jong en oud worden gegeven en er is al een filmavond voor buurtmeiden georganiseerd. Noem maar op. Nu het cultuurwezen dreigt uit te sterven door alle bezuinigingen, willen we ook graag een cultureel podium bieden voor verschillende doelgroepen. Er is hier van alles mogelijk!” lacht Ron terwijl hij zijn laatste slok geurige Coffeemania-koffie opdrinkt.

Heb je een uurtje vrij of een zakelijke afspraak? Pak je zonnebril en kom van het nazomerzonnetje genieten op het Coffeemania-terras of schuil voor de eerste herfstregen in een van de clubfauteuils met een kop heerlijke koffie in de hand!

  • Coffeemania
  • Ottho Heldringstraat 3 1066 AZ Amsterdam 020-7600361
  •  www.coffeemania.nl
  • ma/vrij 8-16 uur -za 9-17 uur