siteIMG_7545Nieuw-West Open brengt in augustus en september verschillende beelden in de openbare ruimte van Amsterdam Nieuw-West tot leven in een bijzonder programma.

Performancekunstenaar Danielle van Vree treedt 28, 29 en 31 augustus in dialoog met zes beelden in het Siegerpark. In september met Plastisch teken, ofwel De Poort bij Sportpark Ookmeer, van Cobrakunstenaar Constant. En op 30 augustus zijn er minilezingen op locatie bij een beeld van André Volten.
De beelden waren in de wederopbouwperiode van grote betekenis, maar zijn in de vergetelheid geraakt. Stuk voor stuk wilden de kunstenaars ons een ander idee van de ruimte en de maatschappij laten ervaren. Zo zette Constant in zijn utopie voor de stad New Babylon de spelende en creatieve mens in het middelpunt en zei Shamaï Haber : ‘Als het mij lukt om in een gigantische compositie harmonie te vinden, dan moet het mogelijk zijn dat het leven van de mensen er omheen ook evenwichtiger wordt’.
 

Dialoog met een Beeld I is de eerste van een serie performances van Danielle van Vree waarin ze dialogen voert met beelden in de openbare ruimte. Weinig mensen weten van het bestaan van dit park in Amsterdam Nieuw-West, laat staan van de beeldhouwkunst die er te vinden is. Van Vree voert de toeschouwer mee langs de beelden om zo het onzichtbare zichtbaar maken.
In het prachtige park gonst het van vooruitstrevende ideeën.

Collectie van het Stedelijk Museum
De werken zijn destijds, in de periode 1945 tot 1963, aangekocht door toenmalig directeur van het Stedelijk Museum Willem Sandberg. Hij had oog voor experiment en zette het Stedelijk op de kaart als een internationaal museum voor moderne kunst. In 1998 zijn de beelden in het Siegerpark geplaatst. Ze zijn onder andere van de kunstenaars André Volten, Shamaï Haber, Jan Bronner en Hildo Krop.

Data: woensdag 28, donderdag 29 & zaterdag 31 augustus
Tijden: 14:00 uur, 15:30 uur en 17:00 uur.
Entree gratis.Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl
Adres: Sloterweg 773, Amsterdam
Advies: Jeannette van Steen, Arnica Elsendoorn en Arnoud Noordegraaf.

siteIMG_7553Dialoog met een beeld II

In 1963 ontwierp Cobrakunstenaar Constant Nieuwenhuys in opdracht van de gemeente Amsterdam de toegangspoort voor het nieuwe sportcomplex Ookmeer in Nieuw-West.  In die periode was hij ook volop bezig met Nieuw Babylon: een utopie van de stad en de rol van de creatieve mens daar binnen. ‘De Poort van Constant’, zoals het beeld in de volksmond heet, was een ontmoetingspunt met betonnen pylonen, banken en muurtjes. Hij noemde het ook wel een ‘stedenbouwkundig miniatuur’.

Op 7 september is de try out van de performance van Danielle van Vree bij het kunstwerk Plastisch Teken van Constant, waarin je het beeld, 50 jaar na dato, opnieuw kan ervaren. Al lopend langs zeven performers van verschillende generaties, zie je het kunstwerk en de omgeving letterlijk en figuurlijk steeds vanuit een ander perspectief.

Data:

7 september (try out ihkv 24HR West) doorlopend tussen 20:00 en 22:00 uur (duur plm. 30 minuten).

21 september (première ihkv Nieuw Amsterdam stadexpeditie) doorlopend tussen 15:00 en 17:00 uur (duur plm. 30 minuten).

26 september tijdens een miniconferentie over het reactiveren van het erfgoed van de Westelijke Tuinsteden op het gebied van stedenbouw, groen en kunst, n.a.v. het gedachtegoed van Constant. In het kader van de landelijke Wederopbouwweek (WOW) van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. 9:30-14:00 uur.

27, 28 en 29 september doorlopend tussen 16:00-18:00 uur (duur plm. 30 minuten)

Entree gratis. aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl

Startlocatie: Nieuw-West Open terras in oude ALO (voormalige Academie van Lichamelijke Opvoeding, nu verzamelgebouw voor maatschappelijke en bewegingsprojecten van Ymere)

Willinklaan 1-5, Sportpark Ookmeer, Amsterdam

Dialoog met een Beeld I en II zijn mogelijk gemaakt door: Nieuw-West Open, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stadsdeel Nieuw-West, Woningcorporatie Ymere

Danielle van Vree volgde de theaterschool (afdeling Mime) en de Rijksakademie in Amsterdam. In haar locatiegerichte performances zoekt zij het contact met de toeschouwer. Met tekst en beweging roept zij beelden op en plaatst zij de toeschouwer in het spanningsveld tussen fictie en documentaire, tussen verleden en heden. 

Nieuw-West Open
Dialoog met een Beeld I en II en de minilezingen over André Volten zijn onderdeel van Nieuw-West Open dat 60 jaar Westelijke Tuinsteden viert in een reis van 60 weken langs verschillende buurten in het stadsdeel, waar het de bestaande kwaliteiten van plekken en mensen in het licht zet en verbindt. www.nwopen.nl, facebook & twitter: /nwopen.

Lezingen op locatie bij beeld André Volten door kunsthistorici Jeroen Damen en Paul  Spies

Vrijdagmiddag 30 augustus om 16:00 uur zijn er bovendien twee gratis mini-lezingen bij het beeld ‘Constructie H-Balk Din 30’ van André Volten in het Sloterpark, aan de weg Oostoever (tegenover het Kröller Müllerpark). Door de kunsthistorici Jeroen Damen, gepromoveerd op het werk van Volten, en Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, die om de hoek bij het beeld opgroeide.
Entree gratis.Aanmelden: nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl