Amsterdam Nieuw-West – Deze zomer sluiten de deuren van het Nova College wéér niet. Sinds 2000 gaan hier, als de rest van Nederland met vakantie is, jongeren naar school. De mussen vallen van het dak, komkommertijd alom, maar op het Nova College wordt lesgegeven. Zonder morren komen de leerlingen ook nu naar school. En niet alleen omdat er ook leuke uitjes op het programma staan.

Shirley Brandeis

In de klas tijdens de zomer (foto: C. Glastra van Loon)

In de klas tijdens de zomer (foto: C. Glastra van Loon)

Het Nova College aan de Burgemeester Hogguerstraat kent veel zogenoemde nieuwkomers. Kinderen die in hun tienerjaren naar Nederland kwamen en hard moeten werken om niet alleen de reguliere lessen te volgen maar ook om de voor hen nieuwe taal op te pakken. “We constateerden dat een zomervakantie voor die kinderen funest kan zijn,” vertelt docent/coördinator Cees Glastra van Loon. “De kinderen moesten vaak na de zomer weer van voor af aan beginnen. Zeker als ze pas vlak voor de zomervakantie op school waren gekomen.” Niet met vakantie, maar naar school. Dat bleek de oplossing. En dat dat niet verkeerd valt bij de leerlingen blijkt uit het grote aantal dat zich er – vrijwillig – voor aanmeldt. “Geen ouders of docenten die hen dit verplichten. Ze willen zelf.”

Harry Potter

Natuurlijk worden er wel enkele aantrekkelijke aspecten toegevoegd aan de schoollessen. Naast de uren stampen, lezen, leren en begrijpen, is er de wekelijkse zwemles bij Sportplaza Mercator en zijn er diverse excursies. De afgelopen jaren gingen de zomerscholieren onder andere naar Artis, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Madame Tussauds, het Tropenmuseum en de Nederlandse Bank. Dit jaar staat naast wederom de dierentuin ook een bioscoopuitje op het programma, naar de nieuwste – en allerlaatste – Harry Potterfilm.

Effect

Vorige week ging de zomerschoollichting 2011 van start, met dit jaar ook leerlingen van het Berlage Lyceum in Zuid, het Marcanti College in West en het Montesorri College Oost. Vijf weken lang zullen zij les krijgen in Nederlands, Engels of wiskunde. Glastra van Loon: “Voorheen waren dat zes weken, maar we merkten dat vijf lang genoeg is. Een weekje nog echt vrij voor de school begint, is wel zo prettig.” Na die vijf weken zijn straks maar liefst vijf klassen bijgespijkerd in het vak Nederlands – waar het met name gaat om het uitbreiden van de woordenschat en taalvaardigheid – en twee klassen in respectievelijk die andere zo nodige vakken, Engels en wiskunde. En dat het effect heeft, dat weet Glastra van Loon na tien eerdere zomerschooledities zeker. “Je ziet duidelijk dat deze leerlingen er na de zomervakantie meer ‘inzitten’ dan andere leerlingen.”