Tekst en foto: Shirley Brandeis

Dit najaar verhuist het Van Eesterenmuseum naar een prachtig paviljoen aan de Sloterplas. Eén ding blijft onveranderd: de museumwoning aan de Freek Oxstraat 27huis in Slotermeer. Hier kunnen bezoekers die de jaren vijftig eens goed willen opsnuiven zich wanen in vroegere tijden.

Tijdens een bezoek aan het Van Eesterenmuseum krijg je een goed beeld van wat stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren voor ogen had toen hij de Westelijke Tuinsteden ontwierp. Er zijn buitenrondleidingen, lezingen, tentoonstellingen en er is een winkel vol boeken. Maar soms wil je als bezoeker toch net even meer weten over de wederopbouwperiode in het westen van de stad. Wil je het proeven, opsnuiven, ervaren. Weten hoe de bewoners toen echt leefden, wat ze lazen, hoe ze de was deden, wat ze in huis hadden…

Ik kan huishouden
Nergens kom je zo dicht bij dat gevoel als in de museumwoning aan de Freek Oxstraat aan de rand van het Gerbrandypark. Een woning die Van Eesteren ooit tekende op zijn tekentafel, waar indertijd gezinnen woonden en die nu zo is ingericht alsof het weer 1955 is. Loop er doorheen en zie: de pannenlappen hangen er aan het haakje, in de krantenbak ligt de krant (van toen), aan de muur hangt de bakelieten telefoon, de kolenkachel kan gestookt worden en de koffiemolen staat klaar voor de koffie. In de toentertijd supermoderne Bruynzeelkeuken, waar de keukenkastjes volgens de richtlijnen van het boek ‘Ik kan huishouden’ zijn ingericht.

Aanraken mag
Wansmaak, zo noemde de Stichting Goed Wonen de interieurs van de gemiddelde Nederlander van voor 1946. De stichting wilde het wonen in Nederland op een hoger peil brengen ‘door verbetering van woninginrichting in de ruimste zin van het woord’,  zo luidde het officieel. En dat betekende: weg met de wansmaak. Want smaak is een kwestie van opvoeding, vonden idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten die na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting streefden waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Ook dat idee is te zien in de woonkamer, de eetkamer, de slaapkamers, badkamer en keuken van de museumwoning in Slotermeer. Een heuse inzameldag in 2012 leverde voldoende spullen met deze jaren vijftig-smaak op om de woning mee te vullen. Behang, verf en linoleum ‘uit die tijd’ maken het beeld compleet. En… aanraken, op de bank zitten en in kastjes kijken mag. Maar wel een beetje voorzichtig, de spulletjes zijn zeker zestig jaar oud!

U kunt de museumwoning iedere vrijdag, iedere zaterdag en eerste zondag van de maand bezoeken tussen 13 en 17 uur. Tickets à 5 euro (inclusief kopje koffie of thee) zijn verkrijgbaar bij het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester De Vlugtlaan 125. Vanaf daar wandelt u in enkele minuten naar de woning aan de Freek Oxstraat 27huis. Of neem voor € 12,50 een combiticket voor een wandeling door het Buitenmuseum met een bezoek aan de museumwoning (met CJP/Stadspas/65+ € 10,00). Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.