Na een eerste bijeenkomst voor ondernemers in Nieuw-West afgelopen voorjaar, werd begin december door het stadsdeel een tweede netwerkborrel, inclusief presentaties van bevlogen ondernemers, georganiseerd. In evenementenlocatie The BOX in de Sloterdijken, het bedrijventerreinengebied dat enorm in ontwikkeling is (en daarom ook graag gastheer voor ondernemers uit het stadsdeel), werd geluisterd, gepraat, gegeten en gedronken en werden en passant zaken gedaan.

Tekst: Shirley Brandeis (i.o.v. stadsdeel Nieuw-West)
Foto: Jossy Photography & Film

Van onaantrekkelijk doorgangsgebied naar aantrekkelijk verblijfgebied. Ronald Mauer, samen met Achmed Baȃdoud aanwezig namens het dagelijks bestuur van Nieuw-West, omvat de ontwikkelingen in de Sloterdijken in één zin zo samen. En inderdaad; Sloterdijk (vanwege de vier deelgebieden nu aangeduid als de Sloterdijken, waaronder ook het meest bekende deel rondom station Sloterdijk) is enorm in ontwikkeling. Neem alleen al de entree bij het station; het Orlyplein is groener geworden, met meer horeca en zo meer redenen om er langer dan een overstap op bus, tram of trein te verblijven. Ook kreeg in de verdere omgeving de afgelopen jaren veel kantoorruimte een andere functie, vestigden naast oude bekende als Elsevier en de Telegraaf recentelijk ook Arcadis en Booking.com zich er en gaat over niet al te lange tijd de bouw van zo’n tweeduizend woningen van start. En oh ja, onderwijs kun je er ook genieten; denk bijvoorbeeld aan het Hout- en Meubilerings College.

Gunbusiness
“Het gaat goed met Nieuw-West,” zegt Achmed Baȃdoud, portefeuillehouder economische zaken. Zijn stadsdeel heeft sinds 2015 de bestuurlijke bevoegdheid over Westpoort, waar de Sloterdijken samen met de haven deel van uitmaken, erbij gekregen. Een plek met vooral veel bedrijvigheid. “We zetten enorme stappen op het gebied van werkgelegenheid. Afgelopen jaar steeg die met maar liefst 33 procent! En dat komt mede door het toenemende aantal bedrijven dat zich in Nieuw-West vestigt.” Waaronder dus in de Sloterdijken, waar begin deze maand ondernemers uit alle hoeken van het stadsdeel naartoe kwamen om te netwerken en te borrelen. En niet alleen vanwege de goede bereikbaarheid (A10, Westrandweg, ruime parkeergelegenheid voor The BOX). “Hier komen ondernemers uit hetzelfde stadsdeel samen en doet men geen gewone business, maar gunbusiness,” zegt gebiedsmanager Peter Kooij over de Meet & Greet voor ondernemers.

Korte lijnen
“We dachten, laten we eens kijken,” zeggen Nicky en Klaas Kamphuis van Aiki-Budo, dat naast een vechtsportwinkel aan de Burgemeester van Leeuwenlaan in Slotermeer een loods als opslag in Westpoort heeft. “Het is leuk om elkaar af en toe te ontmoeten,” voegt zelfstandige Ferrah Sedagkal eraan toe. Klaas Kamphuis: “We blijven ook graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Nieuw-West. Dat kun je online lezen, of tijdens een bijeenkomst als deze horen.” Van de andere kant van het stadsdeel, uit het gebied Tuinen van West, is boer Ferry naar de netwerkbijeenkomst gekomen. ‘Van ideeën doet ideeën’ is zijn motto, dus een netwerkborrel slaat hij niet over. “Het is goed om onderling contact te hebben. Laatst had ik een meeting van ondernemers van een bedrijventerrein in mijn loods. Hoorde ik toevallig dat ze nog een bedrijf zochten voor gladheidbestrijding. Nou, dat doe ik ook! Zo kunnen zaken gaan.” Niet dat, op een enkeling na, de ondernemers kwistig met kaartjes en folders strooien tijdens deze borrel, maar toch… “Het kan geen kwaad elkaar te kennen en met elkaar zaken te doen in plaats van het ver buiten de stadsdeelgrenzen te zoeken,” aldus Baȃdoud. “Korte lijnen – omdat je elkaar kent, omdat je uit hetzelfde gebied komt – zijn handig.”

Geen concurrenten
Een ondernemer die nog anoniem wil blijven, bezint zich op vestigen in de Sloterdijken. Het gaat om een groot bedrijf met een bekende naam. “Het is goed om lokale ondernemers dan vast te kennen,” legt ze haar aanwezigheid uit. “Als ons bedrijf zich hier vestigt, willen we bijvoorbeeld ook inpandige horeca; die kan ik het beste onder de mensen die hier al gevestigd zijn vinden.” Ook stijlcoach Gülcan Gülbas kijkt rond om te zien of iemand iets voor haar of zij iets voor een ander kan betekenen. “Het Ondernemershuis attendeerde me op deze bijeenkomst. Ik ben een startende zelfstandige en woon in Nieuw-West. Hier blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen en leer ik medeondernemers kennen. De presentatie van B. Amsterdam vond ik superinteressant. Ik kan met mijn workshops misschien iets voor hen gaan doen.” De initiatiefnemers van dit verzamelpand (18.000 m2) vol startups begonnen in april 2014 aan de Johan Huizingalaan (in het voormalige IBM-gebouw) B. Amsterdam. In no time zat het pand vol. Onlangs opende ‘B.2’ even verderop op bedrijventerrein Riekerpolder en ‘B.3’ staat gepland voor begin 2017 in het pand waar vroeger Mexx en Nissan waren gevestigd. Een vestiging in New York staat ook op de planning. “Wij maken de stad in een gebouw,” vertelde B.-ondernemer Robert van ‘t Blik voorafgaand aan de borrel aan zijn collega-ondernemers. De B.-panden zijn creatieve werkplekken, inclusief restaurant, sportfaciliteiten, groen en alles waar een werkend en ontspannend mens gedurende de dag behoefte aan heeft. Een pand vol bedrijven, die “niet elkaars concurrenten zijn, maar juist van elkaar kunnen leren,” aldus Van ‘t Blik. Herkenning in de zaal. Van negen tot vijf werken, werk en privé gescheiden houden en je business weg van ‘de concurrent’ houden, is niet meer van deze tijd. Alles verandert, zo ook Nieuw-West. Baȃdoud: “We gaan met Nieuw-West een nieuwe fase in. Het wordt hier hip en trending. Langzaamaan zal de rest van de stad zien wat hier aan potentie ligt.” En zeker op de Sloterdijken gaat die ontwikkeling snel. “We hebben hier de ruimte, hier kun je pionieren én op bijeenkomsten als deze verbinden!”