Ondernemers uit stadsdeel Nieuw-West kunnen zich tot 11 september inschrijven voor de Ondernemers Milieuprijs 2011. Deze prijs van €5000,- is bedoeld voor die ondernemer die kan laten zien dat hij zorg voor het milieu en ondernemerschap handig weet te combineren en plannen heeft om dit in de toekomst voort te zetten.

Waarom een Ondernemers Milieuprijs?

Het stadsdeel Nieuw-West wil milieubewust ondernemen stimuleren. Ondernemers zijn een belangrijk voorbeeld voor de samenleving en kunnen een grote bijdrage leveren aan een schonere leefomgeving.

Voorbeelden van Milieubewust ondernemen

Welke milieumaatregelen kunt u zoal nemen binnen uw bedrijf? Denkt u bijvoorbeeld aan overstappen op groene stroom, het gebruik van spaar- of zelfs LEDlampen, besparing op uw waterverbruik, gebruik van elektrisch vervoer, gezamenlijke bevoorrading, het afnemen bij lokale leveranciers, besparen op papierverbruik of het gebruik van papier met FSC-keurmerk. Op de website vindt u nog meer tips. Misschien bent u wel milieubewuster dan u denkt!

Wie gingen u voor?

Milieuprijs 2010 Het Blue Square Hotel

Milieuprijs 2010 Het Blue Square Hotel

De winnaar van de Ondernemers Milieuprijs 2009 was Deepeei Filmproductions. Bij het maken van de filmproducties probeert het bedrijf zoveel mogelijk bij te dragen aan de omgeving waarin de films worden gemaakt. Een van de opdrachtgevers is bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Henk-Jan Geel van Deepeei Filmproductions nam in 2010 plaats in de jury.

In 2010 won Janine Zootjes van het Blue Square Hotel de prijs. Het Blue Square Hotel had in het afgelopen jaar geïnvesteerd in een warmte-terugwinsysteem, waterbesparende ringen in kranen en douchekoppen, (zeer) uitgebreide afvalscheiding, gebruik van eco-papier, spaarlampen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Hotelmanager Janine Zootjes: “We willen met het prijzengeld van vijfduizend euro planten, zonnepanelen en tuin(led)verlichting  aanschaffen. We zijn erg trots op de prijs en we blijven dit beleid de komende jaren voeren.” In totaal hadden 24 bedrijven zich aangemeld. Na selectie waren er vier genomineerden: naast het Blue Square Hotel waren dit restaurant The Colour Kitchen, Decohome Brandeis en schoonmaakbedrijf Silmarc Cleaning.

Zowel het Blue Square Hotel als Decohome Brandeis hebben inmiddels de ervaring dat het nemen van maatregelen zoals het plaatsen van energiezuinige verlichting en het besparen op het waterverbruik ook geld kan opleveren. Richard Brandeis wist te vertellen dat hij door het vervangen van verlichting in zijn winkel € 5.000,- wist te besparen op zijn jaarlijkse energienota.

Juryproces

De jury bestaat dit jaar uit Peter Dortwegt van New Energy Docks, Rein Aarts van ORAM en Janine Zootjes, de winnares van vorig jaar. De jury wordt voorgezeten door Marijke Vos, oud-Wethouder in Amsterdam en sinds 7 juni 2011 senator van de Eerste Kamer.

Na 11 september zal de jury zich buigen over de inschrijvingen, waaruit  3 genomineerden worden gekozen. Door middel van jurybezoeken aan de genomineerden besluit de jury uiteindelijk wie de winnaar gaat worden. De prijs wordt op woensdag 2 november aan de winaar uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Kent u milieuvriendelijke ondernemers in Nieuw-West?

Geef deze persoon dan voor 21 augustus op via de website en maak zelf kans op een van de vijf energieboxen! Kijk snel op de website  www.nieuwwest.amsterdam.nl/ondernemersmilieuprijs