Laagdrempelig op woningjacht

Als er één dag is waarop woningzoekenden een grote kans hebben hun droomhuis te vinden, is het wel de Open Huizen Dag. Op die dag is het mogelijk vrijblijvend verschillende woningen te bezoeken. Elke voor- en najaar houdt de NVM zo’n dag. De volgende is op zaterdag 29 september.

Door: Evert-Jan Pol

De Open Huizen Dagen zijn al jaren een begrip; veel potentiële kopers nemen dan graag een kijkje achter de voordeur van een favoriete woning. “Vijf bezoekers per woning zijn niet uitzonderlijk”, aldus Jeroen Geijsberts van Nieuw West Makelaardij. Een huiseigenaar die aan de vorige editie heeft meegedaan, beaamt dat. “Ik vroeg me af of er mensen langs zouden komen. Maar om 5 over 11 ging de bel al, en we waren om 11 uur begonnen.”

Succes

Het succes komt volgens makelaars door het laagdrempelige karakter. Een afspraak maken is niet nodig. Bovendien vindt de open dag plaats op zaterdag, wanneer veel mensen vrij zijn en dus op pad kunnen. “Wat ook meespeelt, is dat mensen meerdere woningen binnen korte tijd kunnen bezichtigen”, aldus Hans Moerland van Moerland Makelaardij.

Voor verkopers kan de Open Huizen dag ook gunstig uitwerken. “Naar aanleiding van de vorige editie hebben we twee huizen verkocht, van de twintig die meededen”, vertelt Moerland. Hij is voorstander van de Open Huizen Dag. “Het initiatief houdt de belangstelling van mensen vast die wellicht anders afhaken op de koopmarkt.
”

Omdat deelname aan de Open Huizen Dag vrijwillig is, zullen zaterdag 29 september niet alle te koop staande woningen te bezichtigen zijn. De woningen die wel meedoen, zijn te herkennen aan een sticker op het te koop-bord. Ze staan bovendien vermeld op Funda.nl en op de websites van de makelaars.