“Deze wil ik!” roept een meisje uit als ze een ruime kamer op de bovenste verdieping van De Aak in Osdorp betreedt. Ze is een van de ongeveer 250 jongeren die zaterdag 17 november af zijn gekomen op het open huis in dit gebouw. De woningen op de vierde, vijfde en zesde etage zijn speciaal bedoeld voor jongeren tot 23 jaar.

Door: Evert-Jan Pol

De Aak, aan de Akerwateringstraat in Osdorp, werd tot voor kort geheel gebruikt door verschillende zorginstellingen. De bovenste drie verdiepingen kwamen echter leeg te staan en in opdracht van eigenaar Cocon Vastgoed gaat woningcorporatie Stadgenoot ze nu verhuren aan jongeren. “Er is veel behoefte aan jongerenwoningen”, vertelt Arda Gillissen van Stadgenoot. “Studenten kunnen zich inschrijven voor een studentenwoning, maar voor jongeren die niet studeren, is het veel moeilijker om aan woonruimte te komen.”

Jongerencontract

De woningen kunnen gehuurd worden door jongeren die bij aanvang van de huur tussen de 18 en 23 jaar oud zijn. Huurders sluiten een speciaal jongerencontract af. Dit contract loopt af op de 26ste verjaardag van de huurder, maar deze heeft dan nog een half jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden. Een voordeel van het jongerencontract is dat de inschrijfduur van de huurder bij Woningnet gedurende de looptijd doorloopt. Iemand die op zijn achttiende een jongerenwoning huurt, heeft op zijn 26ste een inschrijfduur van acht jaar. Zodat de kans groot is dat hij of zij kan doorstromen naar een andere woning.

Per 1 januari 2013 kunnen negentig jongeren een woning huren in De Aak. De inschrijving startte maandag 19 november (en duurde tot en met 26 november) en daarom konden belangstellenden twee dagen eerder alvast een kijkje komen nemen. Speciaal voor de gelegenheid had stadgenoot één modelwoning volledig laten inrichten. “De ruimte valt mee”, aldus een meisje, nadat ze ziet dat de kamer groot genoeg is voor een slaapbank, tafeltje en andere meubels.

Eigen keukentje

“Ik vind het erg leuk dat elke woning een eigen keukentje heeft”, vertelt de achttienjarige Demi. “Ik ben zeker van plan om te reageren.” Omdat ze in Hilversum studeert, komt ze in Amsterdam niet in aanmerking voor een studentenwoning, maar wel voor een jongerenwoning. “Het wordt tijd dat ik op mezelf ga wonen.” Ook de 21-jarige Lisa is enthousiast over de woningen. “Al kreeg ik op internet de indruk dat de huurprijs lager lag dan nu het geval blijkt. Maar de prijzen zijn inclusief servicekosten, dat wel. En de woningen zijn prima, dus ik ga er serieus over nadenken.”