Studentenwoningen-gak-gebouwGebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en woningcorporatie Stadgenoot gaven dinsdag 13 december het startsein voor de bouw van studenten- en starterswoningen in het voormalige GAK-kantoor aan het Bos en Lommerplantsoen in Amsterdam. In de eerste fase zullen in De Studio circa 320 woningen en 2.000 m² commerciële ruimten worden gerealiseerd. Het aanbod richt zich specifiek op jonge stedelingen die weinig kansen hebben op de Amsterdamse woningmarkt. Volgens planning wordt deze eerste fase kort voor het nieuwe studiejaar in september 2012 opgeleverd. Met de transformatie van het monumentale GAK-kantoor spelen AM en Stadgenoot in op het beleid van de gemeente Amsterdam leegstand in de stad terug te dringen en de schaarse ruimte beter te benutten. Wethouder Maarten van Poelgeest gaf het officiële startsein voor de bouw.

Het gebouw (1960) heeft de status van gemeentelijk monument en is een ontwerp van architect Ben Merkelbach. In de transformatie behoudt het gebouw zijn oorspronkelijke karakter. Het circa 36.000 m² grote voormalige GAK-kantoor ligt binnen de ring in het Amsterdamse stadsdeel West. Vanwege het grote tekort aan studenten- en starterswoningen in Amsterdam hebben AM en Stadgenoot besloten er moderne en comfortabele woningen in te maken. Het gebouw is inmiddels aan de binnenzijde geheel gestript. De gevels worden vernieuwd en de gemeente Amsterdam heeft een landschapsarchitect opdracht gegeven een nieuw ontwerp te maken voor het naastgelegen plantsoen.

Internetenquête

Om een goed beeld te krijgen van specifieke woonwensen van studenten en starters heeft AM tijdens het ontwikkelingsproces een internetenquête gehouden. De uitkomsten van deze enquête zijn gebruikt om het aanbod beter af te stemmen op de wensen van de toekomstige bewoners. De woningen variëren in grootte van 30 m² tot 40 m² en beschikken over vloerverwarming, koeling en een eigen keuken en badkamer. Om een goede indruk te geven van de kwaliteit van de woningen zijn enkele modelappartementen ingericht.

Het monumentale gebouw krijgt een indrukwekkende entree, een wasserette en centrale werkruimten met wifi. Daarnaast zal een huismeester worden aangesteld. Alle 320 appartementen zijn bestemd voor de verkoop. De vrij-op-naamprijs op basis van jaarlijkse erfpacht bedraagt vanaf € 65.600. Op basis van voor 50 jaar afgekochte erfpacht bedraagt de koopprijs vanaf € 89.500. Op www.de-studio.nl is meer informatie te vinden over onder meer de financiering van de studenten- en starterswoningen.