Als erfpachter met een woning kunt u vanaf 1 oktober 2017 uw aanvraag om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht laten voorbereiden. U kunt hiervoor een online formulier invullen. Vanaf 1 november 2017 kunt u uw overstap dan online aanvragen in het Overstapportaal.

Als u het voorbereidingsformulier op www.amsterdam.nl/erfpacht heeft ingevuld, gaat de gemeente na of alle gegevens compleet zijn en of eventuele ontbrekende gegevens toegevoegd moeten worden in het Overstapportaal. Op 1 november 2017 kunt u dan inloggen met uw DigiD en uw gegevens inzien. U krijgt dan inzage in de mogelijkheden en de kosten en u kunt dan een aanvraag voor een aanbieding doen.

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht

Wie kiest voor overstappen naar eeuwigdurende erfpacht kiest voor zekerheid over de erfpachtkosten. Een indicatie van de kosten voor eeuwigdurende erfpacht kunnen erfpachters berekenen met de online rekentool. Overstappen is altijd vrijwillig.

Gunstige voorwaarden

Tot en met 31 december 2019 worden de kosten berekend op basis van:

  • Een overstappremie van 25%. Dat is 25% korting op het canonbedrag of op de afkoopsom.
  • Een verlaging van 10% van de grondwaarde, omdat er sprake is van een bestaande contractrelatie. Dit geldt ook voor erfpachters die na 2019 overstappen.

Achtergrond Overstapregeling

In juni 2017 heeft de gemeenteraad besloten tot de invoering van de Overstapregeling naar eeuwigdurende erfpacht voor uitsluitend woonbestemmingen. De gemeente wil erfpachters met de regeling zekerheid geven over de hoogte van de erfpachtvergoeding (canon) die zij betalen.

Meer weten?

Op de website www.amsterdam.nl/erfpacht staat uitgebreide informatie over overstappen. U kunt ook bellen naar het informatienummer 14020. Hebt u vragen over overstappen naar eeuwigdurende erfpacht? Dan kunt u ook een e-mail sturen naar overstaperfpacht@amsterdam.nl.

Bron plus foto: Gemeente Amsterdam