Open Huis Professor Oranjestraat 12 zaterdag 14 juli 11-17 uur

 

Slotermeer – Een huis met tuin in Amsterdam.  Met vijf kamers, twee badkamers en twee dakterrassen. Kan niet? Jawel! In Slotermeer, aan de Professor Oranjestraat 12, op de rand van stadsdeel West en Nieuw-West, staat het 110 vierkante meter grote huis van Herman en Irving. Te koop.

 

Irving en Herman in de tuin bij het huis aan de Professor Oranjestraat

Kinderrijke gezinnen (want vijf kamers), stellen die in de stad willen blijven (maar niet in het drukke centrum), kleine gezinnen die in een groene, buitenspeelvriendelijke omgeving willen wonen. Herman en Irving zien het wel voor zich: de doelgroep. Ja, ze wonen er perfect. En ze willen in de buurt blijven wonen. “Maar we moeten vooruitkijken. Herman is tweeënzeventig, ik zevenenzestig, we gaan nu liever gelijkvloers wonen.” Het huis werd in 1978 gekocht, nadat Herman na een bezichtiging meteen verkocht was. Herman: “Het was fantastisch wat ik zag. De ligging in het groen, bijna vrijstaand, met aan drie kanten van je huis tuin. Geen standaard rijtjeshuis dus.” Herman kwam uit de binnenstad, Irving kwam er in 1983 wonen, vanuit de Bijlmer. Irving: “Ik ben in Aruba geboren. Ik vind het heerlijk dat de tuindeuren in de zomer wijd open kunnen. Dat je hier altijd omgeven bent door natuur.”

 

Vers brood

Eerste bezoekers reageren altijd verrast. Een huis met tuin zo dichtbij de binnenstad? Buitenlandse gasten vragen nog eens extra of dit echt Amsterdam is. Ja, knikken Herman en Irving elke keer weer en sommen vervolgens de pluspunten van hun buurt op: gelegen in het Van Eesterenmuseumgebied, langs een grasveld, met winkels aan de ene kant (Plein ’40-’45 en de Burgemeester De Vlugtlaan), met winkels aan de andere kant (Bos en Lommerplein en Bos en Lommerweg), goede verbindingen (nabij de ring, trein, metro, bussen en tramlijnen 7 en 14) en met parkeerruimte met blauwe zonekaart voor bezoek. Irving is vooral gecharmeerd van Fossa, het restaurant op de Erasmusgracht, en van de schooltuinen. Herman roemt het Gerbrandypark, de prachtige boekwinkel vlakbij, de Turkse slager en de Marokkaanse bakker. “Op zondag hebben we altijd vers brood als er visite is.” En niet onbelangrijk: ze kennen de rustige buren al jaren.

 

Kruidentuin

De rondleiding toont veel kamers, in gebruik voor slapen of hobby’s, twee badkamers (“handig voor logees”), een toilet beneden met ruime wasbak (“en warm water!”), een toilet op de eerste verdieping, een extra badkamer op de tweede verdieping (“wij gebruiken het voor de was”), de eerder genoemde openslaande deuren vanaf de woonkamer en de keuken ernaast met veel, heel veel lades en kastjes en een 5 pits Boretti-fornuis. De keuken grenst direct aan de tuin, waar verschillende kruiden weelderig groeien. Irving: “Het fornuis, de tuin, dat krijgen de nieuwe bewoners ook allemaal. En wij trakteren twee keer op onze hovenier die al twintig jaar onze tuin onderhoudt.” Wie dit huis koopt, krijgt dus veel.

 

Enkele kenmerken nog op een rij: € 379.000 k.k., bouwjaar 1954, 110 vierkante meter, drie verdiepingen, twee toiletten, twee badkamers, waarvan een met vloerverwarming en beide met douche(cabine), vijf kamers, dichte keuken met Boretti-fornuis en vaatwasser, grote achtertuin op het westen, zij- en voortuin, aangebouwde stenen berging, zonnige dakterrassen op eerste en tweede verdieping, inpandige lift van begane grond naar eerste verdieping (niet in gebruik, buiten zicht, maar met enkele aanpassingen weer in gebruik te nemen), geheel voorzien van dubbelglas, erfpacht € 151,56 per jaar (tot 30-09-2029).

 

Op zaterdag 14 juli kunt u zonder afspraak het huis aan de            Professor Oranjestraat 12 bezichtigen tussen 11 en 17 uur. Voor meer informatie: stadshuisinhetgroen.weebly.com, tel: 020 44 71 115/06 22 41 28 39, irvingragh@kpnplanet.nl, makelaarFRANK 06 41 36 59 61