Nieuw West Makelaardij houdt vrij op naam-actie

Wie een woning koopt, krijgt te maken met overdrachtsbelasting. De koper moet over de aankoopsom een bepaald percentage aan belasting betalen. Dit is normaal 6 procent, maar het kabinet heeft dit per 15 juni voor een periode van één jaar verlaagd naar 2 procent. Voor Nieuw West Makelaardij was de verlaging reden voor een tijdelijke actie: de vrij op naam-actie.

Door: Evert-Jan Pol

Een groot aantal woningen wordt aangeboden vrij op naam. De resterende 2 procent overdrachtsbelasting, alsmede de notariskosten voor de leveringsakte worden door de verkopers betaald. “Iemand die voor 200.000 euro een woning vrij op naam koopt, heeft daardoor niet te maken met de kosten koper en dat scheelt duizenden euro’s”, vertelt makelaar Jeroen Geijsberts.

Meer kijkers

Nieuw West Makelaardij houdt vrij op naam-actie

Nieuw West Makelaardij houdt vrij op naam-actie

De verlaging van de overdrachtsbelasting en de vrij op naam-actie van Nieuw West Makelaardij zijn bedoeld om de aankoop van een woning aantrekkelijker te maken. Het vertrouwen op de woningmarkt is de laatste tijd immers niet wat het ooit was. Woningen staan langer te koop dan vroeger en er worden dus ook minder woningen verkocht. De actie van Nieuw West Makelaardij lijkt consumenten aan te spreken, want de woningen die vrij op naam worden aangeboden, kunnen rekenen op meer kijkers. En enkele woningen hebben al een nieuwe eigenaar gekregen.

Tot en met 30 september

De vrij op naam-actie van Nieuw West Makelaardij loopt tot en met 30 september. Dit houdt in dat er voor 1 oktober een overeenkomst tussen koper en verkoper tot stand moet zijn gekomen. Dit mag ook een mondelinge overeenkomst zijn. De actie geldt niet voor alle aangeboden woningen. Een actueel overzicht van deelnemende woningen is te vinden op de site van de makelaar: www.nieuwwestmakelaardij.nl

Verlaging overdrachtsbelasting

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is een van de maatregelen die het kabinet neemt om het eigenwoningbezit bevorderen. Wie een eigen woning heeft, heeft namelijk meer eigen vermogen. Bovendien draagt eigenwoningbezit bij aan de leefbaarheid van buurten.

De lagere overdrachtsbelasting is gunstig voor starters op de woningmarkt. Voor huurders bijvoorbeeld wordt het hierdoor gemakkelijker een woning te kopen. Maar ook doorstromers hebben er profijt van. Zij kunnen hun oude woning gemakkelijker verkopen. In combinatie met het handhaven van de hypotheekrenteaftrek moet de verlaging van de overdrachtsbelasting leiden tot een impuls voor de woningmarkt. De tijdelijke maatregel duurt tot 1 juli 2012.