Wil Sturkenboom in zijn Fruittuin (foto Jan van den Berg)

Wil Sturkenboom in zijn Fruittuin (foto Jan van den Berg)

Op pad langs cultuur op locatie in Tuinen van West Amsterdam

Tochten in de Tuinen is een reeks avontuurlijke fiets- en wandelexcursies in Tuinen van West. Op 2,3,16 en 17 mei kan je voor het laatst dit voorjaar op pad door dit groene natuur-, stadslandbouw- en recreatiegebied aan de Westrand van Amsterdam. Op verschillende locaties zijn kleinschalige culturele optredens, in verbinding met het landschap en lokale ondernemers.

De Vertellende Tuinen 2 & 3 mei
Op zaterdag 2 en zondag 3 mei kan je mee op de fietstocht ‘De Vertellende Tuinen’, een begeleide route langs groene ondernemers in Tuinen van West. Onder leiding van ‘verhalenexpert’ Anne van Delft die al vaker verhalen van boeren en tuinders in Nieuw-West presenteerde duik je letterlijk en figuurlijk de vier polders in die samen Tuinen van West vormen. De groene ondernemers vertellen over de band met hun vak, de grond en het gebied. Een route terug in de tijd! Ze laten je kijken naar de bodem waarop zij telen, en je mag proeven van prille voorjaarsplanten. De volgende ondernemers verrassen onderweg met hun verhaal: Wil en Lisan Sturkenboom laten in hun  gloednieuwe Fruittuin van West ervaren wat er leeft rondom de bloesem van peren, appels en bessen. Wim Bijma laat proeven hoe sterk zijn ‘vergeten’  groenten en kruiden smaken als je de oude veengrond verwent met mineralen (alleen op 2 mei). Jasper Sinoo, een van de biologische tuinders in Mijn Stadstuin, kweekt groenten en helpt stadsmensen zelf groenten te telen (alleen op 3 mei). Met Trijntje Hoogendam van ecologische zorgboerderij De Boterbloem beland je ten slotte tussen het opkomend graan, waar haar grootvader al over zijn akkers uitkeek. Onderweg fiets je langs bijzondere plekken waar je deze bijzondere stadsrand ziet veranderen. Zie ook het interview van Shirley Brandeis met Anne van Delft in deze Westerpost.

Datum: Zaterdag 2 en zondag 3 mei
Tijd:
 13:00-17:00 uur 
Startlocatie: Buitenbar Cantina, Rijk van de Keizer, Joris van den Berghweg 101-111 Amsterdam

Eindpunt: Ecologische zorgboerderij De Boterbloem, Lutkemeerweg 262 Amsterdam

De Historische Tuinen  2 & 16 mei

Zoals Tuinen van West er nu bij ligt doet vermoeden dat het er altijd rustig was. Niets is minder waar, het is een gebied waar altijd veel om te doen is geweest. Het hoorde beurtelings bij Amsterdam of Haarlem, er werd gestreden tegen water, er verdwenen dorpen, er liep een heilige weg doorheen en er hebben een aantal boerderijen moeten plaatsmaken voor de oprukkende stad. Een aantal van deze verhalen zijn verwerkt tot een verbeeldende (fiets)tocht onder leiding van vertelster Nancy Wiltink. Zij rijgt de geschiedenissen aan elkaar en brengt ze tot leven tijdens verschillende stops in het landschap.

Datum: zaterdag 2 en zaterdag 16 mei
Tijd:
 11:00-13:00 uur
Startlocatie: Ecologische zorgboerderij De Boterbloem, Lutkemeerweg 262, Amsterdam

Dit programma is te combineren met de Vertellende Tuinen (fiets)tocht op 2 mei en de Literaire Tuinen (wandel)tocht op 16 mei.

Abdelkader Benali in zijn atelier (foto Thomas Lenden)

Abdelkader Benali in zijn atelier (foto Thomas Lenden)

De Literaire Tuinen 16 & 17 mei
Wandeling o.l.v. Abelkader Benali, door het land rondom zijn werkplek in de voormalige Lutkemeerschool. Op verschillende locaties ‘bezingen’ Adelkader en vier door hem uitgenodigde schrijvers de natuur en het landschap. De wandeling voert langs voordrachten door Thomas van Aalten, Hugo Hoes en Cathelijn Schilder uit Amsterdam Nieuw-West, Mohammed Benzakour, die tevens imker is en Adbelkader zelf.
Datum: zaterdag 16 en zondag 17 mei
Tijd:
 13:00-17:00 uur
Startlocatie:
Ateliers Lutkemeerschool, Lutkemeerweg 2 (hoek Osdorperweg)

Kaarten: €
10,- per tocht. Kinderen – vanaf 10 jaar – en stadspas: € 6,-.
Inclusief versnaperingen onderweg.
Reserveren en meer info:
info@dw-rs.nl; 020-4121415
www.facebook.com/tuinenvwest
www.tuinenvanwest.info
www.amsterdam.nl/tuinenvanwest

Tochten in de Tuinen is een programma van Stichting DW-RS Producties i.s.m. lokale ondernemers in Tuinen van West