VEM_paviljoen_artistsiteTijdens Open Monumentendag, zaterdag en zondag 12 en 13 september, presenteert het Van Eesterenmuseum zijn plannen voor een nieuw paviljoen aan de Sloterplas.

Voor het Van Eesterenmuseum is een toekomstig onderdak op een zichtbare plek aan de Sloterplas een logisch gevolg van de verbreding van de focus: van buitenmuseum in Slotermeer naar een cultureel platform aan de Sloterplas. Daar kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden gedeeld worden. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren gaat immers over heel Amsterdam Nieuw-West. Met de Sloterplas als iconisch middelpunt.

Oud idee, nieuwe vorm
Gekozen is voor een prachtige en logische plek, het Bastion West aan de noordoever van de Sloterplas. In 1939 tekende Van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen op de Noordoever.

Op de nieuwe locatie wil het museum zijn activiteiten uitbreiden van Slotermeer naar Nieuw-West. Samen met andere culturele instellingen, vrijwilligers en de buurt wil het een breder programma tot stand brengen. Daar heeft het net iets meer zichtbaarheid, ruimte en faciliteiten voor nodig dan de huidige locatie in Broedplaats De Vlugt biedt.

Het nieuwe paviljoen heeft straks meer ruimte voor exposities, voor debat, workshops en ontmoeting. Het biedt kansen voor het uitbreiden van de educatiemogelijkheden, voor horeca, een museumwinkel en een openbare tuin. Stiekem wordt gedroomd van een beeldentuin met beelden uit de tijd van de stichting van de Westelijke Tuinsteden.

Transparant, minimalistisch en doelmatig ontwerp
Als alles volgens plan gaat, verschijnt voor het Van Eesterenmuseum op het Bastion West een uitnodigend en transparant gebouw met uitzicht over de Sloterplas, de boulevard en de Noorderhaven. Dit nieuwe herkenbare en zichtbare museumonderkomen krijgt een sober en doelmatig karakter, net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode. Het ontwerp voor het paviljoen is van Korteknie Stuhlmacher Architecten. Zij bedachten, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren 50 en 60 , een eenvoudig houten Van Eesterenpaviljoen met veel glas. Het is donker van kleur zodat het niet geheel verdwijnt in de parkachtige omgeving van de Sloterplas. De ambitieuze plannen van het Van Eesterenmuseum worden mede ondersteund door Stadsdeel Nieuw-West en Stadsgenoot

Programma zaterdag 12 september
• 11.00 uur ontvangst door museumdirecteur Anouk de Wit met koffie en cake uit speciale jaren dertig bus
• Toelichting op de plannen door Anouk de Wit
• Toespraak stadsdeelwethouder Ronald Mauer (oa Kunst en Cultuur)
• Onthulling van ambities Van Eesterenpaviljoen door Noud de Vreeze (voorzitter bestuur Stichting Van Eesterenmuseum) en Ronald Mauer
• Rondleiding langs de expositie in jaren 60 bus

Open Monumentendag
Overigens is er meer te doen in de buurt tijdens Open Monumentendag. Het Van Eesterenmuseum biedt een gevarieerd programma aan in Slotermeer: het binnenmuseum en de museumwoning als ‘open monumenten’, de wandeling (met een van de gidsen) door ons buitenmuseum en de fietstocht ‘Kunst in Slotermeer’. Ook andere monumenten in de omgeving zijn open, zoals de Sint Sharbilkerk, kerkgebouw De Ontmoeting en de Aireywoningen aan de Burgemeester De Vlugtlaan. Meer informatie hierover:

www.vaneesterenmuseum.nl
www.amsterdam.nl/openmonumentendag
www.iamsterdam.com/heritageday