De winter is nu écht voorbij en dat wordt op woensdag 20 april gevierd met het lentefestijn ‘Lentekriebels’ in Tuinen van West. Jong en oud zijn welkom voor een – hopelijk – zonnige middag met zeker veel plezier!

Shirley Brandeis

Varen per kano, zweven in de zweefmolen, springen op het springkussen, geschminkt of snel getekend worden, lekker hapjes aan de kraampjes van de lokale ondernemers, muziek en een demonstratie schapen drijven. Bezoekers kunnen zich woensdag 20 april flink vermaken op de Avonturenspeelplaats tussen de twee heuvels, tegenover nummer 48 aan de Tom Schreursweg.

Kanovaren (foto: Hans Niezen) en fruit plukken (foto: Shirley Brandeis), twee van de vele leuke dingen in Tuinen van West

Kanovaren (foto: Hans Niezen) en fruit plukken (foto: Shirley Brandeis), twee van de vele leuke dingen in Tuinen van West

Steeds meer te doen
Met de volgende mijlpaal voor Tuinen van West in zicht en de lente al enkele weken op de agenda komt het festivalletje ‘Lentekriebels’ op een mooi moment. De kanoroute is dankzij subsidie van de provincie (dat ook andere projecten in het gebied financiert) namelijk gereed en dus bevaarbaar. Ook zal deze woensdag de bewegwijzering door dagelijks bestuurder Ronald Mauer worden onthuld. Leuk detail: elk van de vier polders in Tuinen van West (voor de geïnteresseerde lezer: de Lutkemeerpolder, de Osdorperbovenpolder en de Osdorperbinnenpolder Noord en Zuid) krijgt een eigen kleur bordje met eigen logo. Mauer zag het natuur- en recreatiegebied de afgelopen jaren door inzet van de gemeente en de ondernemers veranderen in een plek waar meer mensen graag vertoeven. “Er is hier steeds meer te doen voor de inwoners van Nieuw-West en van daarbuiten. Nu hebben we de vaarroute erbij, na de zomer komen er lodges om te overnachten. En dat allemaal bovenop nieuwe dingen als het evenemententerrein, de natuurijsbaan, het fluisterbos, talloze fiets- en wandelpaden en twee stadslandbouwondernemers: de Fruittuin van West en Mijn Stadstuin.”

Provinciaaltje
Lisan Sturkeboom is samen met haar man Wil eigenaar van de Fruittuin van West. Als ‘provinciaaltje’ (“nou ja, ik bedoel, ik ben geen stadsmens”) voelde ze zich eind 2011 tijdens hun zoektocht naar een stuk grond in Amsterdam meteen thuis in de polder aan de rand van Geuzenveld. In de zomer van 2013 stond het gezin uit Dronten (drie kinderen groot) met zelfgemaakte sapjes te proosten bij de opening van de speeltuin in Tuinen van West. Het gebied kreeg de afgelopen jaren steeds meer vorm, werd steeds toegankelijker en Wil en Lisan bouwden er aan hun huis én hun biologische tuin, waar bezoekers voedsel kunnen kopen waar het ook gegroeid is. En dat in de stad!

Winkeltje
Aan de andere, Osdorpse kant van Tuinen van West ligt de ecologische zorgboerderij De Boterbloem. Trijntje Hoogendam, derde generatie die boert op het land in de Lutkemeerpolder, is blij met de huidige ontwikkelingen en zeker met de nieuwe biologische collega-ondernemers, zoals de familie Sturkeboom. In 2009 moest zij nog een petitie starten tegen de bouw van een bedrijventerrein dat haar familiebedrijf zou verdrijven. Dankzij het op de kaart zetten van Tuinen van West ziet zij de toekomst weer rooskleurig in. Trijntje: “Ik heb de stad in mijn jeugd hier naartoe zien rollen. Er is veel veranderd. Gelukkig is er nu veel positieve aandacht voor deze waardevolle stukjes open land en met name ook voor de voedselproductie hier.” En dat is zo. Steeds meer mensen verruilen steeds vaker de grote supermarkt voor het winkeltje van De Boterbloem, waar het resultaat van eigen noeste arbeid en van die van collega-bioboeren te koop is. Verser van het land krijg je het niet.

Beter vindbaar
Ook de oprichting van de ondernemersvereniging Tuinen van West vorig jaar helpt om het gebied op die gewenste kaart te zetten en het waardevolle ervan te onderstrepen. Met de komst van de bewegwijzering gebeurt dat ook nog eens letterlijk. Lisan: “Veel mensen weten ons te bereiken, maar dat kan beter. We krijgen nog wel eens te horen dat we onvindbaar zijn.” Jammer, want op de Fruittuin van West kun je zelf fruit plukken, appeltaart eten in het Tuin Café, een workshop bij Wil Sturkeboom volgen, groepen kunnen er vergaderen en sinds kort kan men er zelf witlof komen oogsten. Ook dagelijks bestuurder Ronald Mauer hoopt dat inwoners van Nieuw-West de weg naar Tuinen van West en de daar gevestigde bedrijven nu beter weten te vinden. “Het is nu nog helaas te onbekend, terwijl het een prachtig gebied is om in te verblijven en te recreëren!”

Lentekriebels wordt van 14 tot 17 uur gevierd op het terrein tegenover de Tom Schreursweg 48. Aanmelden voor de gratis kanotochten kan dan. De officiële opening – met een moment voor de vaarroutes en de bewegwijzering – is om 14:15. Zie www.tuinenvanwest.info voor meer informatie.

Luister deze week naar de commercial op Fresh FM en maak kans op een van de drie lunches voor twee personen bij de Fruittuin van West! Uitreiking op 20 april.