Klakkeloos weggooien? Ben je mal! Anno 2013 zijn we zuinig op wat we hebben. Het is de tijd van hergebruik, herbestemming, herinrichting, opwaardering, maar ook recycling, ruilhandel, vintage ofwel tweedehands. Kleding, maar ook gebouwen in Amsterdam Nieuw-West.

Door: Victorien Koningsberger

De tendens komt voort uit noodzaak, de noodzaak om zuinig te zijn op onze aardbol en op ons geld. Maar ook omdat we ons bezit herwaarderen, ‘ouwe meuk’ kan eigenlijk nog best een ronde mee en beginnen we zelfs wel weer leuk vinden.

Weggeefwinkel foto VictorienKoningsberger

Weggeefwinkel foto VictorienKoningsberger

Neem de Dudokbuurt in Geuzenveld, aan de ene kant van de Nolensstraat vind je de Dudokhaken en aan de andere kant de weggeefwinkel. In deze winkel, die gelijk als buurthuiskamer fungeert, wordt sinds een paar jaar van alles ingebracht en gratis weggeven. Al zijn de vrijwilligers nog druk met de boel opknappen voor een feestelijke heropening, buurtbewoners lopen de winkel alweer plat. En, je kunt oude kleren in een mum van tijd opleuken, of als je lang genoeg wacht is het weer in de mode. Alle modegrillen komen uiteindelijk weer terug.

De tegenovergelegen Dudokhaken zijn zes vijftiger jaren galerij- en portieketageflats, vernoemd naar de architect Willem Dudok en naar de haakvormige verkaveling van de gebouwen. In plaats van sloop, dat lange tijd schering en inslag was in de Westelijke Tuinsteden, is hier door Stadgenoot gekozen voor renovatie. Zo zijn liften toegevoegd, de kozijnen vervangen en de voormalige droogzolders op inventieve wijze getransformeerd tot een extra woonlaag. Iets verderop is de sloop van de Bakemabuurt, vernoemd naar de architect Jaap Bakema, uitgesteld. In dit geval zou afstel kunnen zorgen dat de buurt ‘een vrijzone’ wordt, waar de woningen worden verkocht aan de huidige bewoners, studenten, kunstenaars, ondernemers en andere pioniers. Vergelijkbaar met de kluswoningen in de Klarenstraat in Slotervaart, een succesvol experiment waarbij creatieve kopers verouderde en daarmee goedkope woningen een tweede leven geven.

Zoals de rokken en schattige bloesjes uit de ‘fitfties’ weer helemaal in de mode zijn, worden ook de jaren ’50 portieketageflatjes in Amsterdam Nieuw-West je-van-het! Dit jaar nog.

Victorien Koningsberger is freelance architectuurhistorica en werkt voor Nieuw-West Open, het 60 weken durend programma dat ’60 jaar Nieuw-West’ viert. Bijzondere kwaliteiten worden in het licht gezet en met elkaar verbonden. Ook werkt ze voor het Van Eesterenmuseum in Slotermeer en heeft ze een blog over de stad. www.nwopen.nl; www.vaneesterenmuseum.nl; www.victorienkoningsberger.nl