Het flatgebouw ‘Westereinde’ in de Harry Koningsbergerstraat, aan de rand van Slotermeer, lijkt op het eerste gezicht niet erg bijzonder. Onterecht. Dit enige rijksmonument in Nieuw-West is eind jaren ’50 speciaal gebouwd voor vrijgezellen, en kreeg al snel de naam ‘de Hunkerbunker’. Nog steeds wonen er veel alleenstaanden vanwege de 1-2 kamerflats. De onderdoorgang naast de entree moest leiden naar een café-restaurant met terras aan het water, helaas is dit nooit uitgevoerd.

Door: Victorien Koningsberger

Westereinde

Foto: Victorien Koningsberger

De architecten Jan Rietveld en Pieter Rinse Bloemsma hebben naast het flatgebouw ook de nabij gelegen eengezinswoningen, atelierwoningen, autoboxen en winkels ontworpen. Hedendaags kunstenaar Leonard van Munster ontwierp in 2007 voor zijn woning een dakopbouw die door spiegelglas lijkt op te lossen in de omgeving van bomen en lucht.

Zaterdag 27 oktober om 16:00 uur start een rondleiding langs en in de gebouwen. Vanaf 18:00 uur is er een borrel in en voor de Hunkerbunker. En ‘s avonds vanaf 20:00 uur wordt afgesloten in culturele broedplaats de CreamClub, in twee verbouwde atelierwoningen. Met eten, borrel en twee films (met inleiding van de makers) over wederopbouwwijken: ‘Overvecht – zo tussen ’64 en ‘75’ van kunstenaar Renée Kool en het recente ‘Een Zomer in Slotermeer’ van Remy Vlek.

Gratis entree, inclusief borrel en soep. Voor rondleiding en/of films aanmelden via nieuwwestopen@nieuwwestexpress.nl. Het aantal deelnemers is beperkt.

De avond is onderdeel van Nieuw-West Open, dat in 60 weken het 60 jarig bestaan van Nieuw-West viert. Elke maand ‘opent’ het programma een nieuw gebied. www.nwopen.nl