Door: Victorien Koningsberger

Dat in Nieuw-West ruim 135.000 mensen wonen, waarvan velen gelukkig, weten we. Maar hoe zit het eigenlijk met werken? Een veelzijdig thema, vanuit persoonlijke verhalen belicht in de verhalenvoorstelling 60 jaar Werk in West.

Van havenarbeider tot webdeveloper
De invloed van werk op het leven aan de westkant van Amsterdam is groot. Er is bedrijvigheid in de bouw, de grote kantoren in Westpoort of Riekerpolder, in de polder, de luchthaven Schiphol, de haven, het groen, de (buurt)winkels, de horeca, de culturele broedplaatsen en de talloze nieuwe bedrijfjes.

Ver van de schoorstenen
De Westelijke Tuinsteden zijn 60 jaar geleden aangelegd volgens een ideaal van licht, lucht en ruimte, wonen en recreëren ver van de schoorstenen van de fabrieken. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren scheidde de woonwijken van de bevuilende bedrijvigheid zoals het uit te breiden Westelijk Havengebied en luchthaven Schiphol. Maar in de wijken genoeg ‘schone’ bedrijvigheid. Er waren sowieso banen genoeg, en de verwachting was dat men door de automatisering steeds meer vrije tijd zou krijgen. Intussen ziet de wereld er heel anders uit dan toen.

Actueel
Brettenzone_Schoorsteen_VictorienKoningsbergerHet thema werk is van alle tijden, maar vanwege de financiële crisis en de snel veranderende maatschappij extra actueel en van belang. Het werk veranderd namelijk sneller dan ooit, het formele en het informele werk. Veel mensen zijn bang hun werk te verliezen, de jeugdwerkloosheid groeit in snel tempo, tegelijkertijd creëren veel ondernemende mensen hun eigen werk.

Verhalenvoorstelling
In november, begin december speelt op verschillende locaties de verhalenvoorstelling 60 jaar Werk in West, een samenwerking met het programma Nieuw-West Open dat 60 jaar Nieuw-West viert. Onder regie van verhalenverstelster Anne van Delft vertellen drie generaties persoonlijke verhalen over hun werk en leven. Een Turkse man vertelt hoe hij in 1963 aankwam om bij de Ford te gaan werken. Een vrouw vertelt hoe ze voor iedereen kookte en nu een cateringbedrijf is begonnen. Een man over IBM waar de eerste pc verscheen. Een jongen die zoveel baantjes had dat hij geen tijd had voor school. Een 17 jarige die ophield met school omdat haar webwinkel te hard groeide.

Victorien Koningsberger is freelance architectuurhistorica en werkt voor Nieuw-West Open. Ook werkt ze voor het Van Eesterenmuseum, en heeft ze een blog over de stad. www.nwopen.nl; www.vaneesterenmuseum.nl; www.victorienkoningsberger.nl.