V.l.n.r: Bart Schut (Leemans Schoenen), Alexander van Stokkum (Gall en Gall), voorzitter bestuurscommissie Achmed Baâdoud, medewerker en Dennis Nobel (Nobel tweewielers)

V.l.n.r: Bart Schut (Leemans Schoenen), Alexander van Stokkum (Gall en Gall), voorzitter bestuurscommissie Achmed Baâdoud, medewerker en Dennis Nobel (Nobel tweewielers)

Maandag 6 oktober reikte bestuurscommissievoorzitter Achmed Baâdoud prijzen uit aan ondernemers die konden voorkomen dat een secret scanner spullen uit hun winkels ‘stal’. De winnaars zijn Nobel tweewielers (Sierplein), Gall en Gall (Plein ’40-’45) en Leemans schoenen (Osdorpplein).

 Schoon, heel en veilig

De prijs van 1000 euro kunnen de winnaars besteden aan initiatieven die zorgen voor een ‘schone, hele en veilige winkel’ of een actie op het gebied van ‘marketing en gastvrijheid’ richting klanten of personeel. Het stadsdeel heeft dit jaar drie secret scans laten uitvoeren bij de winkelgebieden op het Sierplein, Plein ’40-’45 en het Osdorpplein.

Tips

Voorafgaand de prijsuitreiking kregen ondernemers van het Osdorpplein hun goederen terug die door een secret scanner waren ‘gestolen’. Secret scanners hebben 45 winkels bezocht. Daar namen zij 115 producten ter waarde van € 3659 euro ongezien mee. De buit bestond uit onder andere kleding, boeken, parfum en een portemonnee. De secret scanner legden de veiligheidsrisico’s in ondernemingen bloot door in de huid van de crimineel te kruipen. Bij de inzet is gebruik gemaakt van verborgen camera’s. Tijdens een presentatie kregen de ondernemers te zien hoe artikelen uit hun onderneming meegenomen konden worden. Ook kregen zij een aantal tips mee die geen geld kosten, maar er wel voor zorgen dat de kans op diefstal aanzienlijk verkleint. Een dief wil namelijk anoniem zijn en niet opvallen in een winkel. Denk aan: ‘Begroet altijd een klant en spreek hem of haar aan met een open vraag. Waar bent u naar op zoek, welke kleur zoekt u, waarvoor wilt u het gebruiken? Deze vraag kan een dief niet met “ja” of “nee” beantwoorden en zal ervoor zorgen dat hij zich ‘betrapt’ voelt en uit de voeten zal maken. Informatie: www.nieuwwest.amsterdam.nl/veiligondernemen ofwww.veiligondernemendoejesamen.nl