Zelfbouwcafé op 7 juli: de verhalen achter bouwgroepen

Zelfbouwcafé op 7 juli: de verhalen achter bouwgroepen

Zelfbouwen met een groep. Dat kan op grote of kleinere schaal, in een bestaand pand of nieuwbouw, binnen en buiten de ring. Elke bouwgroep is weer anders. Tijdens de twintigste editie van het Zelfbouwcafé gaan we in gesprek met en over bouwgroepen. We gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: wat heeft bouwen met een groep opgeleverd voor de leden en voor de buurt? Welke mate van invloed had de groep tijdens het proces? Wat kunnen nieuwe bouwgroepen leren van bouwgroepen die er al wonen? Is een bouwgroep na oplevering nog steeds een groep? De aanwezigen delen ervaringen en wisselen adviezen met elkaar uit. Voor elk individueel lid van een bouwgroep heeft de bouwgroep iets anders opgeleverd. We gaan op zoek naar de verhalen achter de bouwgroepen.

Programma

18.30 Opening welkom door moderator Ruben Maes

18.45 uur Interview met Angelique Bor. Toelichting op de nieuwe werkwijze

19.00 uur Presentatie Marije Raap Inleiding over bouwgroepen. Wat is een bouwgroep? Welke vormen zijn er? Waar in de stad zijn bouwgroepen bezig?

19.10 uur In gesprek over en met bouwgroepen. Wanneer is een bouwgroep een bouwgroep? Hoe vind je elkaar en welke rol speelt de gemeente daarin? Wat brengt een bouwgroep de leden? Welke invloed hebben leden van een bouwgroep en hoe is dat bevallen? Wat kan een bouwgroep betekenen voor de buurt? Zowel startende, bouwende als wonende zelfbouwers blikken terug en kijken vooruit.

19.40 In gesprek met de verschillende professionals die een rol spelen bij zelfbouw zoals architecten, procesbegeleiders, aannemers en de gemeente. Wat is hun aanpak, en op welke wijze verschilt deze ten opzichte van elkaar. Wanneer zou je voor een architect moeten kiezen en wanneer voor een procesbegeleider als belangrijkste begeleider van het zelfbouwtraject? En wat betekent zelfbouw voor een aannemer?

20.10 uur – Toekomst van bouwgroepen in de stad. De zaal gaat in gesprek over de toekomst van bouwgroepen. Hoe gaan we nu verder? Wat hebben we van elkaar nodig? Aan welke soorten bouwgroepen is er behoefte? Hoe ziet de toekomst eruit voor bouwgroepen in Amsterdam?

20.30 Einde

Aanmelden

Aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger. De toegang is gratis.

Bron plus foto Gemeente Amsterdam